Seçim çalışmalarına katılan bakanlara tepkiler büyüyor: işte o isimler

31 Mart yerel seçimlerine 3 gün kala İstanbul'un Esenyurt ilçesinde seçmenlere seslenen CHP Genel Başkanı Özgür Özel, AKP'nin adayı Murat Kurum'un Ekrem İmamoğlu ile tek başına mücadele edemediği için 17 bakanın İstanbul'da seçim çalışması yürüttüğünü belirtti. Seçim çalışması yapan bakanlara tepki gösteren bir isimde Müsavat Dervişoğlu oldu. İYİ Parti Grup Başkanvekili Dervişoğlu da bakanların yerel seçim çalışmalarında yer almasını eleştirerek, bakanların atanmış bürokrat olma vasfıyla kendilerini hissettirdiğini ve devletin bir parti devleti olmaya doğru evrildiğini aktardı. Dervişoğlu, bakanların atanmış bürokrat olma vasfıyla kendilerini hissettirdiğini ve devletin bir parti devleti olmaya doğru evrildiğini aktardı. Peki, Seçim çalışmalarına katılan bakanlar kimler? Bakanlar ile ilgili seçim yasakları neler?

28 Mart 2024 11:06

119

Seçim çalışmalarına katılan bakanlara tepkiler büyüyor: işte o isimler

219

31 Mart yerel seçimlerine 3 gün kala İstanbul'un Esenyurt ilçesinde seçmenlere seslenen CHP Genel Başkanı Özgür Özel, AKP'nin adayı Murat Kurum'un Ekrem İmamoğlu ile tek başına mücadele edemediği için 17 bakanın İstanbul'da seçim çalışması yürüttüğünü belirtti.

319

Bakanların seçim çalışmasına tepki gösteren İmamoğlu, "İstanbul'da dersine çalışmadığını başka kim düşünüyor? 17 tane bakan arkadaşı. Öyle düşünmesinler Ankara'dan buraya niye gelsinler? +1 Cumhurbaşkanı da geldi. Hepsi toplandı geldi. Hoş geldi sefa geldi. Bunlara misafirperverlik yapacak mıyız? 2019'daki gibi, 23 Haziran'daki gibi... 806 bin kez misafirperverliğe hazır mıyız?" ifadelerini kullandı.

419

İmamoğlu, şöyle devam etti: "Ankara'dan 17 bakan geldi ya, Cumhurbaşkanı geldi ya... Ciddi tarafı şu; devletin bakanı olmak şerefli bir görevdir. Atanmış kişilersiniz siz, bakan olarak görev yapacaksınız. İçinde Dışişleri Bakanı var, Adalet Bakanı var, İçişleri Bakanı var, Ekonom Bakanı var... Dönsene Ankara'ya, işin gücün yok mu senin? Sizin başka işiniz yok mu?" ifadelerini kullandı.

519

CHP Sözcüsü, Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Deniz Yücel de 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimler için bakanların propaganda yapmasını eleştirmişti. Yücel, konuya ilişkin yazılı açıklamasında şunları kaydemişti: "Bakanlar bürokrat niteliğindeki devlet görevlileridir ve bir siyasi parti lehine seçim çalışmalarına katılamazlar. AKP, bakanları seçim kampanyası için seferber etmekle kalmadı bir de bilim yuvası üniversitelerimizde bakanlara ve AKP’li adaylarına seçim propagandası yaptırdı.. Yüzlerce öğrenci ve akademisyen AKP’nin siyasi propagandasına maruz bırakıldı. AKP’nin her seçim çalışması, adil seçim ilkesine vurulmuş bir darbe niteliğindedir.’’

619

Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü de, seçim çalışmaları için Eskişehir’e gelen bakanlara partinin değil, devletin bakanı olması gerektiğini belirtmişti. Peki, bakanlar ile ilgili seçim yasakları neler? Hangi bakanlar seçim çalışmalarına katıldı?

719

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Murat Kurum için sahaya inerek, "İnşallah seçimlerde istanbul’u alacağız sizlerin desteğiyle" şeklinde konuşmuştu.

819

31 Mart Yerel Seçimleri nedeniyle memleketi Bartın’da birçok seçim çalışmasına katılan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, son 7 gün içerisinde Bartın, Zonguldak, Karabük ve Çankırı'da gerçekleştirilen 21 programa katıldı.

919

İçişleri Bakanı Yerlikaya, dün Balıkesir'in Gönen ilçesinde esnaf ziyaretinin ardından AK Parti Gönen Belediye Başkan adayı Aydemir Gümüş için kurulan Seçim Koordinasyon Merkezi'nde vatandaşlarla bir araya geldi. Ayrıca seçim güvenliğinden sorumlu olması sebebiyle eleştirilen İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kurum ile geçen günlerde katıldığı iftar programında da AKP’nin adayı için “Beklenen Murat geldi, 31 Mart akşamı sandıklar açıldığı zaman İstanbul’u muradına erdireceğiz” diyerek oy istedi.

1019

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Batman'da düzenlediği mitinge Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de katıldı. Şimşek, ‘’İşte Batman'ın geleceği için pazar günü doğru adrese gideceğiz. Doğru tercihlerde bulunacağız’’ şeklinde konuştu.

1119

Gençlere ve her alana yatırım yaptıklarını söyleyen Şimşek, ‘’Batman'ı parklarla, yeşille donattık. Hizmetleri sayacak vaktimiz yok. Bu hizmetlerin, yatırımların son hızıyla devamı için sizden destek istiyorum. Pazar günü doğru adrese Adil kardeşimize destek istiyoruz’’ dedi.

1219

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ ile Ege Üniversitesi‘nde düzenlenen panele katıldı ve konuşma yapmıştı. Konuyla ilgili CHP'li Deniz Yücel ise, "Bilim yuvaları siyasi propaganda yeri değildir" şeklinde açıklama yapmıştı.

1319

Geçenlerde seçim çalışması için Eskişehir ziyaretinde bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu kez AK Parti Altındağ ilçe teşkilatıyla Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nde gerçekleştirilen iftar programında, AK Parti'nin hizmete sevdalı AK kadroları var. Şimdi yeni bir demokrasi sınavının daha arifesine geldik. 31 Mart yerel seçimleri siyasi tarihimiz açısından da en önemli seçimlerden biri. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle bu seçimler sıradan bir belediye seçimi değil, aynı zamanda Türkiye Yüzyılı şehirlerinin gerçek belediyecilikle buluşacağı önemli bir eşiktir" açıklaması yapmıştı.

1419

Seçim çalışmaları için il il gezen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, çalışmalar kapsamında dün Sinop'taki programının ardından Zonguldak’a geçmişti. Özhaseki dün şu açıklamayı yapmıştı:

1519

Biz geleceğimizi oyluyoruz. Şehrimizin hizmetine oyluyoruz. Bundan sonra yapmak istenilen işleri oyluyoruz bir noktada. Yavrularımızın geleceği için oy kullanıyoruz. Kayseri’de muhalefetteki partiden belediye başkanlığı dönemimde ürettiğim projelere izin çıkmadı. Ama ne zaman ki 2002’de AK Parti iktidara geldi Sayın Cumhurbaşkanımız iş başında, bütün projeleri tek tek götürdüm. Daha bir kuruş istemediğim halde önüm açıldığı için şehri büyütecek devasa projeleri biraz da tabii ki ağamıza güvenip sırtımızı yaslayıp yola çıkıp yaptık Allah'ın izniyle. İktidar gücü başka. Onu kullanmak lazım. Oradaki insanlardan fırsatlardan istifade etmek lazım."

1619

Geçen günlerde Rize programları kapsamında Derepazarı’nda esnaflarla bir araya gelen Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak “AK Parti Derepazarı Belediye Başkan adayı Şaban Kalça’nın seçim beyannamesinde yer alan projelere destek vereceklerini belirterek, okullar bölgesine gençlik merkezi ve kapalı spor projesinin seçimden hemen sonra yapılacağını açıklamıştı.

1719

Peki, bakanlar ile ilgili seçim yasakları neler? Anayasada yer alan bilgiler şu şekilde: Bakanlara ilişkin yasaklar:(3) ‘’Madde 65 – (Değişik birinci fıkra: 19/2/1987-3330/5 md.) Seçim propagandasının başlangıç tarihinden oy verme gününü takip eden güne kadar olan süre içinde (…)(3) bakanlarla, milletvekilleri, yurt içinde yapacakları seçim propagandası ile ilgili gezileri makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen vasıtalarla yapamazlar. Bu maksatla yapacakları gezilerde, protokol icabı olan karşılama ve uğurlamalarla törenler yapılamaz ve resmi ziyafet verilemez. Yukarıda yazılı süre içinde (…)(3) Bakanlar seçimle ilgili faaliyetlerinde ve konuşmalarında bu kanun hükümleriyle bağlıdırlar.’’

1819

''(1)  Bu hükmün uygulanmasında ek 6 ncı maddeye bakınız. (2)  Bu maddedeki "Bu maddedeki yasaklar ara seçimlerde seçim çevresiyle sınırlıdır." ibaresi Anayasa Mahkemesinin 22/5/1987 tarihli ve E. 1987/6, K. 1987/14 sayılı kararı ile iptal edilmiştir. (3) 31/3/2022 tarihli ve 7393 sayılı Kanunun 11 inci maddesiyle bu madde başlığı “Başbakan ve bakanlara ilişkin yasaklar:” iken metne işlendiği şekilde değiştirilmiş, birinci ve ikinci fıkralarda yer alan “Başbakan ve” ibareleri madde metninden çıkarılmıştır.''

1919

''Memurların gezilere katılma yasağı: Madde 66 – (Değişik: 19/2/1987-3330/6 md.) Seçim propagandasının başlangıç tarihinden oy verme gününü takip eden güne kadar geçen süre içinde (…)(4) bakanlar, milletvekilleri ve adayların seçim propagandası ile ilgili olarak yapacakları gezilere hiç bir memur katılamaz.'' Kaynak: T24 Haber Merkezi