Gündem

"On aydır vatandaş devletini arıyor" diyen Adıyaman Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dişkaya: Adıyamanlı bu kez çok daha dikkatli oy kullanacak

18 Aralık 2023 18:59

Adıyaman Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Zeki Dişkaya, deprem bölgesinde halkın durumunu, “Artık isyan ediyoruz. Devlet buraya bir müdahale etmez mi, depremzedenin kanını emen bu yapılara bir şey demez mi? Ev yaptıramıyor kimse” diyerek anlattı. “On aydır vatandaş devletini arıyor” diyen Dişkaya, kentin sorunlarının çözümü için 600-700 kişilik bir platform kurduklarını ama yetkililerden destek görmediklerini belirtti. Dişkaya, “Yönetim kadrosunda problem var” diye konuştu.

Gazeteci Semra Topçu’nun Youtube kanalında yaşardıkları sorunları anlatan Zeki Dişkaya, Adıyaman’da 80 bin kişinin hala konteynerde yaşadığını, TOKİ evlerinin yapımının sürdüğünü ve vatandaşların yerinde dönüşüm kapsamında evlerini yapabilmek için sorunları aşamadıklarını vurguladı.

Dişkaya şunları söyledi:

"Kimse ev yaptıramıyor"

“Vatandaş patlama noktasına geldi. İsyan ediyoruz. Adıyaman Ticaret sanayi Odasındaki konuşmada anlattım. Adıyaman’da enkaz kaldırma bitmedi, hala binaların yıkımı sürüyor. Müteahhitlerin derdi kanlı demirim. Adıyaman’ın bitişik illerinde bir metreküp beton bin 300-bi 500 lira, normal. Adıyaman’da 3 bin lira. Bir gariban evini yapacak, bu kadar para yok, olanı zaten gitti. Devlet buraya bir müdahale etmez mi, depremzedenin kanını emen bu yapılara bir şey demez mi? Ev yaptıramıyor kimse…

Kendi evini yapmak isteyenler ruhsat sorunlarını aşamıyor, ruhsatı alana kadar canı çıkıyor, arabası yok vatandaşın, bir yere toplayın dedik, yaptıramadık.

Ruhsat para, zemin etüdü para… Zemin etüdü 10 bin liraya yapılıyordu, şu anda 90-100 bin lira. Zaten 3-4 ay sonraya gün veriyorlar. Devlet bu planlamayı yapmayacak da ne yapacak Allah aşkına? Vatandaşın cebinden resmen hırsızlık yapıyor bu beton firmaları, kim müdahale edecek buna? Hükümet, yetkililer… en son patladık yani…

Hala beton santrali yok. Sesimizi duyuramıyoruz. Sonuç alamıyoruz. Bugüne kadar üç tane beton santrali kurulmalıydı. Fahiş işçilik fiyatları engellenmeliydi… ciddi manada organizasyonda eksiklikler var.

"Yönetim kadrosunda problem var"

Bir klimayı Adıyaman’da kaç liraya monte ederler sizce? Bir klima montajı ne olabilir? 2 bin 500-3 bin liradan aşağı yerine takmıyorlar klimayı. Bir elektrik işi yapıyorsunuz 2000 liradan aşağı kimse kapıyı açmıyor. Ben bunları birey olarak çözme imkanına sahip değilim. Bunu yapacak olan benim devletim.
Devletim ne yapmış, atamış adamı, cebine maaşını koymuş, aracını vermiş, git yap demiş. Yapmıyor. Aksaklık var. Bu da bir isyan. Yani halka inin diyorum, halkın sorunlarını bir alın yav. Ne istiyor bu vatandaşlar? Arasınlar beni, bakan arasın beni. Bütün belge bilgileriyle aksaklıkları önüne koyayım. Özellikle yönetim kadrosunda problem var.

"10 binlerce protez ihtiyacı var"

Protez yok… depremin üzerinden 10 ay geçti, bir birim açılıp da bu insanların ihtiyaçları giderilebilmeli, bakımlarının yapılabilmesi mümkün olabilmeliydi. 10 binlerce protez ihtiyacı var. Bir tane hastane var o da yetmiyor. Psikolojik destek ihtiyacı da var.

Vatandaş devletini arıyor. Devlet bu değil, devlet şefkatli, merhametli olur, gerektiğinde otoriter olur, vatandaşının kanını emen, parasını çalan, betonu bin lira yerine üç bin lira yapanın canına okur. Devlet niye var, böyle dar gün için var.

"Gelenleri tartacağız, ehveni şer, diyeceğiz"

Depremden sonra sıcak yüreklerini hissettiğimiz milyonlarca vatandaşımız vardı, hepsine minnet şükran borçluyuz. Fakat az da olsa seçim sonuçlarını ölçü alıp Adıyamanlıya denmemesi gereken kelimeleri ifade eden insanlarımız bizleri son derece üzmüştür.

Adıyaman’ın yüzde 70’i yıkıldı. Uzaktan gazel okumayla olmuyor, buradaki yaşamı bilmek lazım. Bu yıkılmış, bitmiş yerle ilgili lütfen biraz daha titiz ve dikkatli yorum yapsınlar.

Millet hala can derdinde, fazla siyaset havası yok. Aday adayları sadece AK Parti’de çıktı, 14 aday adayı var. Diğer partilerden henüz somut bir şekilde kimse çıkmadı. Belki iktidarı bekliyordur taktik olarak…
Adıyamanlı bu sefer çok dikkatli oy kullanacak, onu söyleyebilirim. Bu yerel bir seçim, beni, Adıyamanımı kim ayağa kaldırabilir, yaralarımı kim sarabilir, projeleri kim üretebilir, kim nefes aldırır diye, bir tercih yapar. Adayları görelim. Halkı dinlesinler, vatandaşı duysunlar. Gelenleri tartacağız, ehveni şer, diyeceğiz. Adıyamanlı iyi tartacak bu sefer.”