Gündem

15 gündür eylem yapan Özak tekstil işçilerine TOMA'lı müdahale: 92 gözaltı

11 Aralık 2023 12:15

Şanlıurfa'da tekstil firması önünde 15 gündür eylem yapan işçiler ile jandarma arasında çıkan gerginlikte 92 kişi gözaltına alındı. Arkadaşlarının gözaltına alınmasına tepki gösteren işçiler, demir bariyerleri yıkmaya çalışınca jandarma TOMA'yla tazyikli su sıkıp müdahale etti. BİRTEK-SEN, "İşçilerin tamamına yakını ve iki sendika yöneticimiz gözaltına alındı" açıklamasını yaptı.

Şanlıurfa 1'inci Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren ve yaklaşık 700 çalışanı olan Özak tekstil fabrikasındaki 450 işçi, bağlı olduğu sendikadan istifa edip, Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası'na (BİRTEK-SEN) geçti. İddiaya göre, bunun üzerine fabrika yönetimi 7 çalışanını işten çıkardı. Arkadaşlarının sendika değişikliği nedeniyle işten çıkarılmasına tepki gösteren diğer işçiler, 27 Kasım'da iş bıraktı. Fabrika önünde eylem yapan işçilerin, bulundukları yere toplanmalarına izin vermeyen jandarma, bölgeye çıkan cadde ve sokakları demir bariyerlerle kapattı.

Eylemin 15'inci gününde, bulundukları alandan fabrika önüne gitmek isteyen işçilere izin vermeyen jandarma, çıkan gerginlik üzerine aralarında BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen'in de bulunduğu 92 kişiyi gözaltına aldı. Arkadaşlarının gözaltına alınmasına tepki gösteren işçiler, demir bariyerleri yıkmaya çalışınca, jandarma ekipleri TOMA'yla tazyikli su sıkarak, toplanan grubu dağıttı. İşçilerin bekleyişi sürüyor. 

Sendikadan açıklama

BİRTEK-SEN sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada bugün sabah saatlerinde sendika üyesi işçilere kolluk kuvvetlerinin tazyikli su ve coplu müdahalede bulunduğunu duyurdu. BİRTEK- SEN yetkilisi çok sayıda gözaltı yaşandığını ifade etti. Yapılan sosyal medya paylaşımında şunlar kaydedildi:

"Özak Tekstil işçileri bu sabah yine ağır bir jandarma saldırısı ile karşı karşıya kaldı. İşçilerin tamamına yakını ve iki sendika yöneticimiz gözaltına alındı. İşçilere TOMA'yla tazyikli su sıkılıyor, jopla müdahale ediliyor, yaralı işçiler var. İşçiler dağılmıyor. Yüzlerce işçiye göz göre zulüm yapılıyor. Bu zulme sessiz kalmayın! İşçilerin üstüne çöküp hak mücadelemizi sindirmeye çalışıyorlar. İşçilerin sesini kesmeye çalışanlara karşı her yeri Özak direnişi alanına çevirelim! Urfa halkına çağrımızdır! Özak işçilerine sahip çıkın!"

TIKLAYIN - Özak Tekstil işçilerinin eyleminin 10. gününde jandarma müdahalesi