Kültür-Sanat

2018'in zirvesine rap müzik oturdu; Türkiye, Ezhel dinliyor

Türkiye'nin en çok dinlenen kadın sanatçısı Sezen Aksu oldu

05 Aralık 2018 14:14

Dijital müzik platformu Spotify, 2018 sonu dinlenme verilerini kullanıcılarıyla paylaştı. 2018'de Drake dünya genelinde en çok dinlenen sanatçı olurken, Türkiye'de ise bu ünvana Ezhel sahip oldu. 

2018 yılının dünya genelinde en çok dinlenen şarkısı Drake’ten “God’s Plan”, Türkiye’de ise Ezhel’den “Geceler” oldu. Dünya genelinde en çok dinlenen kadın sanatçı kategorisinde bu sene Ariana Grande, Spotify listelerinde birinci sıraya yerleşti, Türkiye’de ise kadın sanatçılarda zirvenin adı yine Sezen Aksu

Müzikseverler, 2015 ve 2016 yılının en çok dinlenen sanatçısı olan ve bu yıl bir kez daha tacı ele geçiren Drake gibi favori isimlerini takipten vazgeçmedi. Sadece 2018 yılında 7,9 milyar dinleme sayısı elde eden Kanadalı rapçi bugüne kadar Spotify’da tüm zamanların en çok dinlenen sanatçısı oldu. Drake’in “Scorpion” albümü ve “God’s Plan” şarkısı 2018 yılının Spotify TOP listelerinde kendi kategorilerinde ilk sıralara yerleşti. “God’s Plan” şarkısı Drake’e 1 milyardan fazla dinleme getirdi.

Türkiye’de Spotify üzerinden 2018 yılında en çok dinlenen sanatçı ise rap dünyasının parlayan yıldızı Ezhel oldu. Ezhel aynı zamanda yılın en çok dinlenen erkek sanatçısı olarak da zirvedeki yerini aldı. Ezhel’i en çok dinlenen sanatçılarda pop müziğin kraliçesi Sezen Aksu takip etti. Yılın en çok dinlenen erkek sanatçısında da zirvenin ismi değişmedi, Ezhel’in hemen ardından gelen isim ise Teoman oldu.

2018'in zirvesinde rap müzik 

2018’in zirvelerindeki rap, pop ve rock mücadelesini rap müzik kazanırken, yılın en çok dinlenen şarkısı ise yine Ezhel’den geldi ve “Geceler” oldu. “Geceler”i yine rap dünyasının sevilen ismi Gazapizm’in seneye damga vuran şarkısı “Heyecanı Yok” takip ederken Aleyna Tilki’nin

“Yalnız Çiçek” şarkısı en çok dinlenen üçüncü şarkı oldu. “İmkansızım” şarkısı dördüncü sıraya yerleşen Ezhel böylece 2018 yılında en çok dinlenen şarkılar TOP 5 listesine iki şarkıyla girmiş oldu. 2018 yılının en çok dinlenen TOP 5 sanatçısı ve TOP 5 erkek sanatçısı arasında hiçbir yabancı isim yer almadı.

Yıla damgasını vuran favorilerin yanı sıra, listeleri alt üst eden bazı isimler de üst sıralara yerleşti. 48 milyonu aşan aylık dinleyici sayısı ile Ariana Grande, bu tacı 3 kez giyen Rihanna’nın ayak izlerini takip ederek 2018’de Spotify üzerinden en çok dinlenen kadın sanatçı oldu. Grande’nin bu başarında dördüncü albümü “Sweetener” ve 210 milyonun üzerinde dinlenme sayısına ulaşan son single çalışması “thank u, next”in etkisi büyük.

En çok dinlenen kadın sanatçı

2018 yılında Türkiye’nin en çok dinlenen kadın sanatçısı Sezen Aksu oldu. Sezen Aksu’yu dünya genelinde en çok dinlenen kadın sanatçılar listesinde 2’nci sıraya yerleşen Dua Lipa takip ederken, üçüncü sırayı Avustralyalı söz yazarı ve şarkıcı Siatakip etti. Sıla ise 2018 yılında en çok dinlenen kadın sanatçılar listesinde 4’üncü sırada yer aldı.

Türkiye'de en çok dinlenen müzik grupları

Türkiye’de 2018 yılında en çok dinlenen müzik gruplarında ise Yüzyüzeyken Konuşuruz zirvedeki yerini aldı. Yüzyüzeyken Konuşuruz’u Imagine Dragons ve Duman takip etti. Listenin son sırasında ise Mor ve Ötesi’nin hemen ardından Adamlar yer aldı. Listenin 1 numarası Yüzyüzeyken Konuşuruz aynı zamanda Türkiye’de 2018 yılında en çok dinlenen sanatçılar TOP 5 listesinde de 3’üncü sırada.

Listede Hip-hop

Hip-hop 2018 yılında Spotify listelerindeki ağırlığını korudu ama geçen yılın büyük sürprizi Latin müzik de müthiş büyümesini sürdürdü. Bu sene, J Balvin, Bad Bunny ve Ozuna gibi Latin sanatçılar, en çok dinlenen 10 sanatçı listesinde yer aldı. Geçen sene sadece Daddy Yankee en çok dinlenen TOP 10 sanatçı listesinde İspanyolca konuşan tek sanatçı olarak yer almıştı. Latin müziğin temsilcilerinden Küba asıllı Amerikalı şarkıcı Camila Cabello, 2018 yılında Spotify üzerinden dünya genelinde en çok dinlenen 5’inci kadın sanatçı oldu. Spotify’da dünya genelinde en çok takip edilen 3’üncü ve 4’üncü çalma listeleri ¡Viva Latino! ve Baila Reggaeton ile Latin müzik çalma listelerine de damgasını vurdu.

Türkiye’de ise 2018 yılında en çok dinlenen çalma listelerinde zirveyi pop yakaladı. Türkçe Pop en çok dinlenen çalma listesi olurken, Today’s Top Hit ve Türkçe Rap ise ilk üçü tamamlayan diğer popüler çalma listeleri oldu.