Yaşam

600 yıllık kültür mirasına kıraathaneci sahip çıktı

Çorum'da 1436 yılında inşa edilen hamam ailevi bir anlaşmazlık sonucu kapanarak kullanılmaz hale geldi

10 Kasım 2018 01:45

Çorum’da kahvehane işleten Celal Kuş (56), Osmanlı döneminden kalma tarihi mimarisi bulunan ve uzun süredir atıl durumda olup restore edilmesi beklenen Güpür Hamamı’nın 5 yıldır gönüllü bakıcılığını ve bekçiliğini yapıyor. 

Kentte 4 çocuk babası Celal Kuş, Üçtutlar Mahallesi'ndeki iş yerinin yanında bulunan tarihi Güpür Hamamı’nı hem koruyor, hem de çevresini çiçeklerle donatıyor. 

 Uzun süredir atıl durumdaki tarihi hamama gözü gibi bakan Kuş, yapının tarihi dokusunun daha fazla zarar görmemesi için de özen gösteriyor. Hamamın gönüllü bekçisi olan Kuş, yapının bir an önce restore edilerek, turizme kazandırılmasını istiyor.

"Zarar gelmemesi için mücadele ediyorum"

Tarihe ilgi duyduğunu belirten Kuş, konuya ilişkin şöyle konuştu:

 "Burası bir iş adamına ait özel bir mülktür. Benim kahvehanem tarihi hamamın yanında bulunuyor.

Ben 30 yıldır burada kahvehane işletiyorum. Ben tarihini bilen ve seven birisiyim. İmkânlarım çerçevesinde tarihi dokuya birilerinin zarar vermemesi için mücadele veriyorum. 

 Burası benim kendi evim gibi. Hamamın yanındaki alana çiçekler ektim. Önceden buralarda tinerciler yatıp kalkardı, köpek leşleri vardı. Gece gündüz çalıştım. Bu hamam benim gözümde çok yaşlı ve bakıma muhtaç bir insan gibi. Dolayısıyla kendisini koruyamaz. İşte ben onun yok olmaması için koruyorum."

İlgi artıyor

Tarihi hamamın yer aldığı sokağın dar oluşu nedeniyle düğün fotoğrafçılarının da ilgisini çektiğini kaydeden Kuş, "Hamam ile yanındaki en dar sokağa ilgi her geçen yıl artıyor.  Önceden kimsenin yaklaşmadığı hamam çevresinde şimdi yeni evlenecek çiftler gelerek, düğün fotoğrafı çektiriyor" diye konuştu. 

Düğünleri öncesi tarihi hamam önünde fotoğraf çekinilen genç çiftler ise, tarihi mekânlarda mutluluklarını fotoğraf kareleriyle ölümsüzleştirdiklerini söyledi, tarihi yapıların mutlaka korunması gerektiğini de vurguladı.

Çorum’da 1436 yılında inşa edilen, yaklaşık 600 yaşında olan Tarihi Güpür Hamamı, 1970’li yıllara kadar hamam olarak hizmet veriyordu.  Ailevi bir anlaşmazlık sonucu kapanan bu hamam, aradan geçen 50 yıl içinde ilgisizlikten tamamen bir çöküntü haline geldi.