Dünya

8 ayda ikinci defa: Burkina Faso'da darbeciler, darbe ile gelen yönetimi devirdi

01 Ekim 2022 08:35

T24 Dış Haberler

Burkina Faso'da ordu, bir yıl içinde ikinci kez darbe yaparak darbe ile iktidara gelmiş Paul-Henri Damiba'yı devirdi, hükümeti dağıttı ve anayasayı askıya aldığını duyurdu. 

Cuma gecesi geç saatlerde ulusal televizyon kanallarında okunan açıklamada yüzbaşı İbrahim Traore, bir grup subayla birlikte artan radikal İslamcı saldırılarla mücadele edemediği gerekçesiyle Damina'yı devirdiğini ve yönetime el koyduğunu bildirdi. 

Traore sınırların kapatıldığını, tüm siyasi ve sivil toplum faaliyetlerinin askıya alındığını bildirdi. 

Bu, Batı Afrika ülkesinde 8 ay içinde meydana gelen ikinci askeri darbe oldu. Damiba, Ocak ayında demokratik yollarla seçilen cumhurbaşkanı Roch Marc Kaboré'yi devirmişti. Damiba, "ülkeyi daha güvenli yapma" sözü vermiş, ancak liderliği süresince saldırı ve çatışmalar artış göstermişti.

Darbe, başkent Vagadugu'da çatışma ve patlama sesleriyle geçen bir günün ardından açıklandı. Günün erken saatlerinde askerlerin sokağa inerek cumhurbaşkanlığı sarayı ve diğer yönetim binalarına giden yolları bloke ettiği belirtilirken, devlet televizyonunun da yayını durdurduğu bildirilmişti. 

Traore'nin konuşmasının ardından bazı kişileri Vagadugu'da sokağa inerek yeni darbe yönetimine destek verdi. 

Birleşmiş Milletler, ülkede sükunet çağrısı yaptı.