Dünya

ABD Başkanı Biden ve İsrail Başbakanı Netanyahu, WCK personelinin İsrail saldırısında hayatını kaybetmesinin bu yana ilk kez telefonda görüştü

İki lider, World Central Kitchen (WCK) yardım görevlilerinin İsrail saldırısında hayatını kaybetmesinden bu yana ilk kez görüşüyor

04 Nisan 2024 20:14

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 45 dakikalık bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İki lider, World Central Kitchen (WCK) yardım görevlilerinin İsrail saldırısında hayatını kaybetmesinden bu yana ilk kez görüşüyor. 

CNN International'ın aktardığına göre; iki lider saat 19.00 sularında konuşmaya başladı ve görüşme yaklaşık 45 dakika sürdü. 

The Times of Israel, iki liderin görüşmesini "ABD Başkanı Biden ve Başbakan Benjamin Netanyahu, hafta başında Gazze'de yedi World Central Kitchen yardım çalışanının ölümüne neden olan İsrail saldırısı nedeniyle Başkan'ın öfkeli olduğu bildirilen ve zor geçmesi beklenen bir telefon görüşmesini tamamladı" ifadeleriyle haberleştirdi. 

Beyaz Saray, görüşmenin kaydını yayımladı

Beyaz Saray, Biden ile Netanyahu arasındaki telefon görüşmesinin resmi kaydını yayımladı.

Kayıtta iki liderin Gazze'deki durumu ele aldığı ve Biden'ın "insani yardım çalışanlarına yönelik saldırıların ve genel insani durumun kabul edilemez olduğunu vurguladığı" belirtiliyor.

Biden'ın ayrıca İsrail'in "sivillerin zarar görmesini, insani acıları ve yardım çalışanlarının güvenliğini ele almak için bir dizi spesifik, somut ve ölçülebilir adımı duyurması ve uygulaması" gerektiğini açıkça belirttiği söyleniyor.

Biden'ın İsrailli mevkidaşına ABD'nin Gazze'ye ilişkin politikasının "İsrail'in istenen adımları derhal atmasına ilişkin değerlendirmeyle belirleneceğini" söylediği ve "insani durumun istikrara kavuşması, iyileştirilmesi ve masum sivillerin korunması için acil bir ateşkesin şart olduğunu" vurguladığı belirtiliyor.

Netanyahu'nun ofisi henüz çağrıya ilişkin bir açıklama yapmadı.

Biden-Netanyahu ilişkileri gergin bir dönemden geçiyor

Beyaz Saray, WCK'nın kurucusu Jose Andres ile yakın bir kişisel ilişkisi de olan Biden'ın saldırıdan dolayı "kalbinin kırık olduğunu" açıklamıştı. İsrail tarafı da olayı "vahim bir hata" olarak nitelendirmiş ve olayın nasıl meydana geldiğine dair derinlemesine bir soruşturma sözü vermişti. 

WCK personelinin hayatını kaybettiği saldırı, Biden ve Netanyahu arasındaki ilişkilerin giderek gerginleştiği bir döneme denk geldi. Netanyahu, kısa süre önce ABD'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Gazze'de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması çağrısında bulunan oylamayı veto etmemişti. Bunun üzerine İsrail Başbakanı Netanyahu, İsrailli bir heyetin Washington'a yapacağı ziyareti iptal ettiğini duyurmuştu.