Dünya

ABD Başkanı'nın oğlu Hunter Biden hakkındaki soruşturmalara özel savcı atanıyor

12 Ağustos 2023 10:50

ABD Adalet Bakanı Merrick Garland, Başkan Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden hakkındaki soruşturmalara  özel savcı atayacağını duyurdu.                     

Garland, düzenlediği basın toplantısında söz konusu soruşturmalarla ilgili görevlendirilen özel savcının bir süredir Hunter Biden'ın vergi kayıtları, ticari faaliyetleri ve yurt dışındaki iş ilişkileri konusunda soruşturmalar yürüten Delaware Başsavcısı David Weiss olduğunu açıkladı.

Weiss'in soruşturmalarının kendisinin özel savcı olarak görevlendirilmesini gerektiren seviyeye ulaştığını ve bu pozisyona atanma isteğini dile getirdiğini kaydeden Garland, "Talebi ve konunun olağan dışı koşullarını değerlendirip kendisini özel savcı olarak atamanın kamu yararına olacağı sonucuna vardım." ifadesini kullandı.

Adalet Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise Weiss'in Hunter Biden hakkında "devam eden soruşturmadan" ve "bu soruşturmadan doğan veya doğabilecek diğer tüm konulardan" sorumlu olacağı bildirildi.

Eski Başkan Donald Trump'ın atadığı Delaware Başsavcısı Weiss, bir süredir Hunter Biden'ın vergi kayıtları, ticari faaliyetleri ve yurt dışındaki iş ilişkileri hakkında soruşturma yürütüyordu. 

Ne olmuştu?

Mahkeme dosyalarına yansıyan suçlamalara göre, Hunter Biden, 2017 ve 2018'de 1,5 milyon dolardan fazla vergiye tabi gelir elde ettiği, ancak 100 bin dolardan fazla vergi borcu olmasına rağmen o yıllarda gelir vergisi ödemediği ifade edildi.

ABD Adalet Bakanlığı, Hunter Biden'ın ayrıca, 12 Ekim 2018'den 23 Ekim 2018'e kadar madde bağımlısı olduğu dönemde yasadışı bir şekilde ateşli silah bulundurmakla suçlandığını söyledi. Bu suçlama için, bazen sanıkların hapis cezasından veya mahkumiyetten kaçınmasına izin vermek için kullanılan kovuşturmaya alternatif bir ön yargılama anlaşmasına girdi. (AA)

TIKLAYIN-ABD'de belgeleri yayımlandı: Hunter Biden, 20 milyon dolardan fazla ödeme almış

TIKLAYIN-ABD Başkanı'nın oğlu Hunter Biden, hakkındaki suçlamaları kabul etti