Sağlık

ABD, birkaç ay içinde Alzheimer ilacı Leqembi'yi piyasaya sunacak

07 Ağustos 2023 14:29

T24 Sağlık

Beş büyük ABD sağlık şirketinden Eisai ve Biogen'in gelecek vaat eden yeni Alzheimer ilacı Leqembi'nin, önümüzdeki bir veya iki ay içinde piyasaya sunulacağı açıklandı.

Geçen ay ABD'de tam yasal onay alan Leqembi, Alzheimer'ın erken evrelerindeki insanlar için hastalığın ilerlemesini yavaşlattığı kanıtlanmış ilk tedavi. 

Hastalık, ABD hükümetinin 65 yaş ve üstü kişiler için Medicare planının bir parçası olan tahmini 6,5 milyon kişiyi etkiliyor.

Miami Miller Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Alzheimer araştırma programının başkanı Dr. James Galvin, "Hastalar sıraya giriyor. Tedavi olmak istiyorlar, ancak hemen başlamak zor" dedi.

Rochester, Minnesota'daki Mayo Clinic'teki nörologlar, Chicago'daki Northwestern Memorial ve Los Angeles'taki Cedars-Sinai, ilacı önümüzdeki birkaç ay içinde piyasaya sürmeyi planladıklarını söyledi. 

Gıda ve İlaç İdaresi'nin (FDA) onayından sonra Medicare, ilaca geniş çapta ödeme sözü verdi ve tedavi adayları için önerilen bir tür beyin görüntüleme üzerindeki on yıllık kısıtlamayı gevşetmeyi değerlendirdi.

Hastaların, hastalıklarının tedavi edilebilecek kadar erken olduğundan emin olmak için bilişsel testlere, yan etki risklerini daha iyi anlamak için genetik testlere ve Leqembi'nin ortadan kaldırdığı bir protein olan amiloidin varlığını doğrulamak için beyin taramaları veya omurilik sıvısı testine tabi tutulacağı açıklandı.

Pennsylvania Üniversitesi Hastanesi'ne bağlı bir nörolog olan Dr. Sanjeev Vaishnavi, klinik uygulamanın bu ay başlayacağını ve ilk infüzyonun önümüzdeki birkaç gün içinde beklendiğini söyledi.