Dünya Basınında Bugün

ABD BM'nin ateşkes çağrısına veto demedi, İsrail'le arasındaki çatlak büyüyor | Dünya Basınında Bugün

26 Mart 2024 09:30

T24 Dış Haberler

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, pazartesi günü ilk kez Gazze'de hemen ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulundu. ABD'nin çağrıyı veto etmeyerek sadece çekimser kalması Washington ve İsrail arasındaki çatlağı büyüttü. ABD ve Britanya, Beyaz Saray personeli ve Dışişleri Bakanlığı'nın yanı sıra İngiliz milletvekilleri ve Seçim Komisyonu'nu da hedef alan küresel bir Çin hackleme planını ifşa etti. Brezilya'nın eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun, federal polis müttefiklerini tutukladığı sırada Macaristan Brazilya Büyükelçiliği'nde iki gece boyunca "saklandığının" ortaya çıkması, iki ülke arasında gerilime sebep oldu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, pazartesi günü ilk kez en az 139 kişinin öldürüldüğü Moskova'daki konser salonu saldırısının arkasında 'radikal İslamcılar' olduğunu söyledi ancak Ukrayna'nın saldırıya bir şekilde dahil olmuş olabileceği iddiasını sürdürdü. 

26 Mart 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Daily Telegraph | Britanya ve ABD, Çin'in milletvekillerini ve sivilleri hacklemeye yönelik küresel planını ifşa etti

ABD ve Britanya, Beyaz Saray personeli ve Dışişleri Bakanlığı'nın yanı sıra İngiliz milletvekilleri ve Seçim Komisyonu'nu da hedef alan küresel bir Çin hackleme planını ifşa etti.

Birleşik Krallık seçim gözlemcisi olan komisyona yönelik saldırı Ekim 2022'de tespit edildi, ancak bilgisayar korsanları Ağustos 2021'den bu yana bir yıldan fazla bir süredir komisyonun sistemlerine erişebiliyordu. Komisyon, Britanya'da 2014-2022 yılları arasında oy kullanmak üzere kayıtlı olan herkesin isim ve adreslerinin yanı sıra denizaşırı seçmen olarak kayıtlı olanların isimlerini de tuttuğu için 40 milyon seçmenin kişisel verileri açığa çıktı.

Washington ve Londra, "ulusal güvenliği tehlikeye atan" siber saldırılara karşılık olarak Çin devletine bağlı bir grup olan APT31 ile bağlantılı iki kişi ve bir şirkete yaptırım uygulayacaklarını açıkladı.


The Guardian | Britanya siyasileri, Çin hacklemesi konusunda daha sert adımlar atılmasını istiyor; büyükelçi çağırılacak

Britanya'nın Muhafazakâr milletvekilleri, güvenlik servislerinin Pekin destekli bilgisayar korsanlarının Britanya seçim gözlemcisini hedef alan bir siber saldırıdan ve İngiliz siyasetçilere yönelik bir izleme operasyonundan sorumlu olduğunu doğrulamasının ardından bakanları Çin'e karşı daha sert adımlar atmaya çağırdı. 

Çin Büyükelçisi, Pekin'in Seçim Komisyonu tarafından tutulan yaklaşık 40 milyon seçmenin kişisel bilgilerine erişmekle suçlanan ülkesinin eylemlerini açıklamak üzere Dışişleri'ne çağrılacak.


The New York Times | Yasal endişeler gündemdeyken Bolsonaro Macar Büyükelçiliği'ne saklanmış

Brezilya'nın eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun, federal polis müttefiklerini tutukladığı sırada Macaristan Brazilya Büyükelçiliği'nde iki gece boyunca "saklandığının" ortaya çıkması, iki ülke arasında gerilime sebep oldu. Brezilya Dışişleri Bakanlığı, Macaristan Brazilya Büyükelçisi'ni durum ile ilgili açıklama yapması için bakanlığa çağırdı. 

New York Times'ın elindeki kamera kayıtlarına göre şubat ayında Bolsonaro, kendisine yakın iki ismin hükümeti devirmeye çalışma şüphesiyle tutuklanmasının ardından Macaristan'ın büyükelçiliğine sığındı. 

New York Times, Bolsonaro'nun büyükelçilikte kalmasının, "aşırı sağcı bir başka lider olan Macaristan Başbakanı Viktor Orbán ile olan dostluğunu, ülkesinde cezai soruşturmalarla karşı karşıyayken Brezilya adalet sisteminden kaçmak için kullanmaya çalıştığını" gösterdiği değerlendirmesinde bulundu.


Wall Street Journal | ABD-İsrail çatlağı büyürken BM Gazze'de ateşkes çağrısında bulundu

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, pazartesi günü ilk kez Gazze'de hemen ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulundu. ABD, çağrıyı veto etmeyerek sadece çekimser kaldı. İsrail, bu kararın ardından ABD'ye üst düzey ziyaretlerini iptal etti. WSJ, ABD'nin bu kararının Washington'ın Netanyahu yönetiminden duyduğu rahatsızlığı ve ilişkilerdeki gerilemeyi gösterdiğini ifade etti. 


Moscow Times | Putin, Moskova konser salonu saldırısının arkasında 'radikal İslamcılar' olduğunu söyledi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, pazartesi günü ilk kez en az 139 kişinin öldürüldüğü Moskova'daki konser salonu saldırısının arkasında 'radikal İslamcılar' olduğunu söyledi ancak Ukrayna'nın saldırıya bir şekilde dahil olmuş olabileceği iddiasını sürdürdü. 

Putin, "ABD'nin çeşitli yollarla uydularını ve diğer ülkeleri, kendi istihbarat bulgularına göre saldırıda Ukrayna izi olmadığına ikna etmeye çalışıyor" diye konuştu.


Al Arabiya | Hamas, orijinal Gazze ateşkesi teklifinde kararlı

Hamas, İsrail askerlerinin Gazze'den çekilmesini ve yerlerinden edilen Filistinlilerin geri dönmesini içeren kapsamlı bir ateşkese varılması konusundaki ilk teklifine sadık kalacağını arabuluculara bildirdiğini açıkladı. 

Ayrıca Gazze'de tutulan İsrailli rehinelere karşılık İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkûmların serbest bırakılmasını kastederek "gerçek bir mahkûm takası" talebinde bulundu.

Hamas Mart ayı ortasında arabuluculara ve ABD'ye 100'ü müebbet hapis cezasına çarptırılmış Filistinli mahkûmların serbest bırakılması karşılığında İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını içeren bir Gazze ateşkesi teklifi sunmuştu. 


eKathimerini | Yunanistan'da çalkantılı günler

Yunanistan'da beş muhalefet partisi, hükümete karşı güven oylaması talep etti ve iktidardaki Yeni Demokrasi, bu talebi kabul etti. Önerge bugün PASOK lideri Nikos Androulakis tarafından sunulacak ve sol SYRIZA ve Yeni Sol, Komünist KKE ve milliyetçi Yunan Çözümü tarafından desteklenecek.

Bu hamle, anketlerin ülkenin kurumlarına olan güvensizliğin arttığını gösterdiği ve neredeyse her 10 katılımcıdan dokuzunun 2023 Tempe demiryolu kazasında siyasetçilerin sorumluluklarını örtbas etme çabası olduğunu söylediği bir dönemde geldi.

Öte yandan ülkede Çarşamba günü yeni asgari ücretin açıklanması bekleniyor.