Dünya Basınında Bugün

ABD'de bütçe savaşları, Paşinyan'dan Rusya'dan uzaklaşma mesajı, SYRIZA'ya 35 yaşında yeni lider | Dünya Basınında Bugün

25 Eylül 2023 10:31

T24 Dış Haberler

Geçen yıl Eylül ayında Londra'nın güneyindeki Streatham Hill'de silahsız olduğu halde başından tek kurşunla vurulan 24 yaşındaki Chris Kaba'nın öldürülmesiyle ilgili olarak bir polisinin suçlanmasının ardından Britanya'da polisler görevlerini bekletiyor. Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) grevleri bir milyondan fazla hastane randevusunun iptal edilmesine neden oldu. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, harcamalarda ciddi kesintiler yapılması isteyen muhafazakarların taleplerini etkisiz hale getirmeye çalışıyor. Öte yandan Kongre'nin Meclis'in kapanmasını önlemek için zamanı daralıyor. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ulusa sesleniş konuşmasında "Ermenistan'ın dahil olduğu dış güvenlik sistemleri, güvenliğimizin ve Ermenistan'ın ulusal çıkarlarının korunması söz konusu olduğunda etkisizdir" dedi. 35 yaşındaki Stefanos Kasselakis, Yunanistan ana muhalefet partisi SYRIZA'nın yeni lideri seçildi. Temmuz ayındaki darbenin ardından Fransa, Nijer'deki büyükelçisini ve bin 500 askerini ülkeden çekiyor. 

25 Eylül 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Times | Britanya'da polisler, 'mahkemeye çıkmamak için' görev reddediyor; askerler göreve çağrıldı

Geçen yıl Eylül ayında Londra'nın güneyindeki Streatham Hill'de silahsız olduğu halde başından tek kurşunla vurulan 24 yaşındaki Chris Kaba'nın öldürülmesiyle ilgili olarak bir polisinin suçlanmasının ardından Britanya'da polisler görevlerini bekletiyor. 

Çok sayıda polis, hafta sonu görevlerini yapmayı reddedince askerlerden yardım talep edildiği öğrenildi. 

İçişleri Bakanı Suella Braverman, dün ateşli silah kullanan polisleri mahkemeye çıkarılmaktan koruyacağını açıklayarak tartışmaları bastırmaya çalıştı.


The Daily Telegraph | NHS grevleri sırasında 1 milyon randevu iptal edildi

Bugün açıklanması beklenen rakamlara göre, Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) grevleri bir milyondan fazla hastane randevusunun iptal edilmesine neden oldu.

Yüzde 35 ücret artışı isteyen genç doktorlar, hükümet, İngiliz Tabipler Birliği'ne "inandırıcı bir teklif" yapana kadar greve devam edeceklerini belirttiler.


The Washington Post | ABD'de bütçe savaşları

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, harcamalarda ciddi kesintiler yapılması isteyen muhafazakarların taleplerini etkisiz hale getirmeye çalışıyor. Öte yandan Kongre'nin Meclis'in kapanmasını önlemek için zamanı daralıyor. 

Perşembe günü hem Temsilciler Meclisi hem de Senato hükümeti finanse etmek için farklı taktikler deneyerek farklı yasaları geçirmeye çalışacak. Mevcut harcama yasalarının süresi Cumartesi günü doluyor. Eğer anlaşmaya varılamazsa Meclis Pazar günü kapanmak zorunda kalacak. 


The Moscow Times | Paşinyan, Rusya'dan uzaklaştığının sinyalini verdi

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ulusa sesleniş konuşmasında "Ermenistan'ın dahil olduğu dış güvenlik sistemleri, güvenliğimizin ve Ermenistan'ın ulusal çıkarlarının korunması söz konusu olduğunda etkisizdir" dedi. 

Ermenistan'ın, Ukrayna'daki eylemleri nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında tutuklama kararı çıkaran Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (ICC) katılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

eKathimerini | Kasselakis, SYRIZA'nın yeni lideri

35 yaşındaki Stefanos Kasselakis, Yunanistan ana muhalefet partisi SYRIZA'nın yeni lideri seçildi.

Yaklaşık 188 bin SYRIZA üyesinden toplam 133 bin 261'i oy kullandı; bu sayı, geçen Pazar günü yapılan ilk tura katılan 146 bin kişiden daha azdı.


Al Jazeera | Fransa, askerlerini ve büyükelçisini Nijer'den çekiyor

Temmuz ayındaki darbenin ardından Fransa, Nijer'deki büyükelçisini ve bin 500 askerini ülkeden çekiyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, askerin çekilmesinin her ne kadar darbe yönetimini tanımasalar da onlarla koordineli olarak gerçekleştirileceğini söyledi.