Dünya Basınında Bugün

ABD'den "İran destekli güçlere saldırılar sürecek" mesajı; Atina, Türk-Yunan ilişkilerinde "pürüzler" bekliyor | Dünya Basınında Bugün

05 Şubat 2024 10:13

T24 Dış Haberler

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan,  ABD'nin Orta Doğu'da İran destekli milislere yönelik hava saldırılarının sürekli bir müdahalenin sadece başlangıcı olduğu uyarısında bulundu. ABD, hafta sonu boyunca Orta Doğu'da İran destekli gruplara onlarca hava saldırısı düzenledi. The Washington Post, Silikon Vadisi'nde son 2 yılda yüz binlerce insanın işten çıkarıldığını ifade etti. Süveyş Kanalı İdaresi Başkanı Osama Rabie, Yemenli Husilerin Kızıldeniz gemilerine yönelik saldırılarının büyük nakliye firmalarını su yolundan kaçınmaya zorlamasının ardından Mısır'ın Süveyş Kanalı gelirinin Ocak ayında neredeyse yarı yarıya düştüğünü söyledi. Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden eKathimerini'de Costis P. Papadiochos imzasıyla yayımlanan haberde, "Türk-Yunan ilişkilerinin önümüzdeki iki aylık dönemi, Ege'nin diğer yakasından sık sık retorik patlamalara sahne olabilir" ifadeleri kullanıldı. Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, Ukrayna'nın işgal altındaki Lısıçansk'ta bir fırına yaptığı saldırıda en az 28 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. 

5 Şubat 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | ABD, İran bağlantılı milislere yönelik hava saldırılarının sadece başlangıç olduğunu açıkladı

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, dün yaptığı açıklamada, ABD'nin Orta Doğu'da İran destekli milislere yönelik hava saldırılarının sürekli bir müdahalenin sadece başlangıcı olduğu uyarısında bulundu.

Jake Sullivan, Cuma günü Irak ve Suriye'deki 85 hedefe yönelik olarak düzenlenen ve üç ABD askerinin öldürülmesine misilleme olarak tasarlanan saldırıların "verilen karşılığın sonu olmadığını ve ... Amerikan güçlerine saldırıldığında, Amerikalılar öldürüldüğünde karşılık vereceklerine ve güçlü bir şekilde karşılık vereceklerine dair çok net bir mesaj gönderme çabası içinde bazıları görülen, bazıları belki de görülmeyen daha fazla adım atılacağını" söyledi.


The New York Times | ABD kuvvetleri, üçüncü gününde de İran destekli grupları vurdu

ABD, hafta sonu boyunca Orta Doğu'da İran destekli gruplara onlarca hava saldırısı düzenledi. ABD, pazar günü Yemen'de bir seyir füzesi yok ettiklerini söyledi. Washington, Ürdün'de 3 ABD askerinin öldürüldüğü saldırıya karşılık olarak İran destekli hedefleri vurmaya devam edeceklerini belirtti. 

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze'deki rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak bir anlaşmaya destek olmak için 7 Ekim'den bu yana 5. kez Orta Doğu turuna çıktı. 


The Washington Post | Ekonomi yükselişte ancak teknoloji sektöründe işten çıkarmalar artmaya devam ediyor

The Washington Post, Silikon Vadisi'nde son 2 yılda yüz binlerce insanın işten çıkarıldığını ifade etti.

Habere göre geçen yıl ABD'de teknoloji şirketleri 260 binden fazla işçiyi işten çıkardı. Gazete, 2024'te faiz oranlarının sabitlenmesi ve birçok sektörde işçi alımı artmasına rağmen teknoloji sektöründe işten çıkarmaların devam ettiğini ifade etti. 


Al Arabiya | Mısır'ın Süveyş Kanalı gelirleri Kızıldeniz saldırılarından sonra neredeyse yarı yarıya azaldı

Süveyş Kanalı İdaresi Başkanı Osama Rabie, Yemenli Husilerin Kızıldeniz gemilerine yönelik saldırılarının büyük nakliye firmalarını su yolundan kaçınmaya zorlamasının ardından Mısır'ın Süveyş Kanalı gelirinin Ocak ayında neredeyse yarı yarıya düştüğünü söyledi.

Rabie, Mısır televizyonunda yayınlanan bir talk-show programında yaptığı açıklamada, 2023 yılının aynı döneminde 804 milyon dolar olan gelirin geçen ay yaklaşık 428 milyon dolar olduğunu söyledi. Rabie, kanalda seyreden gemi sayısının yüzde 36 düştüğünü söyledi.


eKathimerini | Türk-Yunan ilişkilerinde bazı pürüzler çıkabilir

Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden eKathimerini'de Costis P. Papadiochos imzasıyla yayımlanan haberde, "Türk-Yunan ilişkilerinin önümüzdeki iki aylık dönemi, Ege'nin diğer yakasından sık sık retorik patlamalara sahne olabilir" ifadeleri kullanıldı. 

Haberde, "Atina'nın F-35 savaş uçaklarının alımı için ABD ile vardığı anlaşma ve 31 Mart'ta Türkiye'de yapılacak yerel seçimlerle şekillenen yeni çerçevenin Ankara'ya acil "büyük" hamleler yapma alanı tanıması beklenmiyor - tabii Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölgenin sınırlandırılması konusundaki anlaşmazlıkta gerçekten de önemli bir ilerleme kaydetmek istediği varsayılırsa" denildi. 

"Erdoğan hükümetinin Türkiye içinde baskı altında olduğu söyleniyor, zira Ege'deki güç dengesinin özellikle havada Yunanistan lehine değiştiğine dair bir his var" denilen haberde "Bu çerçevede Atina, Erdoğan hükümetinin "Mavi Vatan"a daha fazla atıfta bulunmasını ihtimal dışı bırakmıyor" ifadeleri kullanıldı.


Moscow Times | Rus arama kurtarma ekipleri: İşgal altındaki Doğu Ukrayna'ya saldırıda ölü sayısı 28'e yükseldi

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, Ukrayna'nın işgal altındaki Lısıçansk'ta bir fırına yaptığı saldırıda en az 28 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. 

Rusya, işgal ettikleri Ukrayna toprağı Lısıçansk'a cumartesi günü Kiev tarafından bir saldırı düzenlendiğini, atılan topun bir fırını vurduğunu ifade etti. 

Rus devlet ajansı TASS'a konuşan bir kaynak, hayatını kaybedenlerin 30 ila 40 yaş arasında olduğunu belirtti. 

Rusya kontrolündeki Luhansk Enformasyon Merkezi, saldırıda ABD'nin Ukrayna'ya sağladığı Yüksek Hareket Yetenekli Topçu Roket Sistemi'nin (HIMARS) kullanıldığını ifade etti. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova da saldırı anında binada onlarca sivil olduğunu ve Batı yapımı silahların kullanıldığını ifade etti.