Dünya

ABD, Gazze'de ateşkes için bastırırken İsrail Savunma Bakanı Gallant, Washington'a silah istek listesiyle gidiyor

İsrail, ABD'den aldığı silahların Gazze'de uluslararası hukuku ihlal etmek için kullanılmadığına dair Dışişleri Bakanlığı'na yazılı güvence sunmuştu

22 Mart 2024 08:58

T24 Dış Haberler

Gazze'de savaş 168'inci gününe girerken ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ateşkes görüşmelerini ele almak üzere 6'ncı Orta Doğu turunda. Blinken'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Savaş Kabinesi ile bir araya gelmesi bekleniyor. Öte yandan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın bu pazar Washington'a gerçekleştireceği duyurulan ziyarete elinde bir silah istek listesiyle gideceği bildirildi. Gallant'ın elindeki liste, yalnızca Gazze savaşı için gerekli olan kısa vadeli planı değil; uzun vadeli silah alım isteklerini de kapsıyor.

Blinken, Netanyahu ile görüşecek

Times of Israel'in ismini vermek istemeyen İsrailli bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre; ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bugün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Savaş Kabinesi ile bir araya gelecek. 

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, şu anda 7 Ekim'den bu yana gerçekleştirdiği Orta Doğu turlarının altıncısında. Blinken, Çarşamba günü Veliaht Prens Muhammed bin Selman da dahil olmak üzere Suudi yetkililerle görüştükten sonra Perşembe günü Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi ve Arap dışişleri bakanlarıyla görüşmek üzere Kahire'ye uçtu.

İsrailli yetkiliye dayandırılan habere göre ABD Dışişleri Bakanı Blinken bugün İsrail'e uçacak ve burada İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes görüşmelerini ele alması bekleniyor.

Tel Aviv, ABD'ye silah listesiyle gidiyor

Öte yandan Axios'un ismini açıklamayan iki İsrailli ve ABD'li yetkiliye dayandırdığı haberine göre İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant önümüzdeki hafta Washington'daki temaslarına Tel Aviv'in ABD'den hızlı bir şekilde almak istediği silahlardan oluşan bir istek listesiyle gidecek.

Pazar günü Washington'a gitmesi beklenen Gallant'ın ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'le yaptığı telefon görüşmesinde silahların sadece İsrail'in Gazze savaşıyla ilgili kısa vadeli talepleri değil; F-35 ve F-15 savaş uçakları gibi uzun vadeli alımları da içereceğini söylediği bildirildi.

Axios'un haberine göre İsrail, Biden yönetiminin İsrail'in Gazze'deki savaşını silahlandırdığı için karşı karşıya kaldığı eleştiriler nedeniyle ABD'nin silah teslimatını "yavaşlatmasından" endişe ediyor.

Perşembe günü İsrail, ABD'den aldığı silahların Gazze'de uluslararası hukuku ihlal etmek için kullanılmadığına dair Dışişleri Bakanlığı'na yazılı güvence sunmuştu.