Dünya

ABD kampüslerinde Gazze protestoları yayılıyor; iki üniversitedeki eylemlere polis müdahale etti, çok sayıda öğrenci gözaltına alındı

Gözaltına alınan öğrenciler disiplin işlemlerine sevk edilecek

23 Nisan 2024 09:12

T24 Dış Haberler

ABD Connecticut'taki Yale Üniversitesi ve Manhattan'daki New York Üniversitesi'nde düzenlenen Filistin yanlısı gösterilerde polis onlarca öğrenciyi gözaltına aldı. İsrail'in Gazze'deki saldırılarıyla ilgili öğrenci protestoları, ABD kampüslerinde yayılmaya devam ediyor.

Connecticut eyaletinin New Haven kentindeki Yale Üniversitesi kampüsünde polis, Pazartesi akşamı en az 47 protestocuyu gözaltına aldı. Gözaltına alınan öğrenciler disiplin işlemlerine sevk edilecek.

Polis müdahaleleri, Columbia Üniversitesi'nin geçen hafta New York'taki kampüsünde çadır kampı kuran protestoculara tepki olarak Pazartesi günü yüz yüze dersleri iptal etmesinin ardından geldi.

Yale Üniversitesi kampüsünde yüzlerce kişi, üniversitenin askeri silah üreticileriyle bağını kesmesini talep eden bir protesto gösterisi düzenliyordu. Yale defalarca öğrencilerden kampüsü terk etmelerini istediğini ve aksi takdirde kolluk kuvvetleri ve disiplin cezalarıyla karşı karşıya kalabilecekleri konusunda uyardığını açıkladı. 

New York'ta polisler akşam karanlığından kısa bir süre sonra New York Üniversitesi yakınlarındaki Gould Plaza'da kurulan kampa doğru harekete geçti. Orada da yüzlerce gösterici, üniversitenin meydanı boşaltmadıkları takdirde sonuçlarına katlanacakları yönündeki uyarılarını görmezden gelmişti. 

Sosyal medyada yer alan videolarda polisin protestocuların kampındaki çadırlarını söktüğü görüldü. Bazı polis memurları çadırları fırlatırken bazıları da göstericilerle arbedeye girdi. 

Bir New York polis sözcüsü, üniversitenin polisten izinsiz giriş ihlallerini uygulamasını istemesinin ardından gözaltılar yapıldığını ancak toplam tutuklama ve ceza sayısının şu an için bilinmeyeceğini söyledi.

Öğrenci gazetesi Washington Square News, NYPD'nin hoparlörden yaptığı anonsta öğrencilerin "düzensiz davranış" nedeniyle gözaltına alındığını ve protestocuların yasadışı bir şekilde trafiği engellediğini söylediğini bildirdi.

Columbia Üniversitesi rektörü Nemat Minouche Shafik, geçtiğimiz hafta New York polisini, üniversitenin İsrail'le bağlantılı şirketlerle bağlantısını kesmesini talep eden öğrencilerin ana bahçede kurduğu çadır kampını temizlemeye çağırmıştı.