Dünya

ABD'nin Erbil Başkonsolosluğu'ndan seyahat uyarısı: Türkiye'nin Irak ve Suriye'ye yönelik askeri hamle yapabileceği iddialarını takip ediyoruz

18 Kasım 2022 22:13

T24 Dış Haberler

ABD'nin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi başkenti Erbil kentinde bulunan Başkonsolosluğu, Türkiye'nin gelecek günlerde Suriye veya Irak'ın kuzeyine bir askeri hamle yapabileceğine dair açık kaynaklardaki iddiaları takip ettiklerini belirtti. 

ABD'nin Erbil Başkonsolosluğu'nun yayımladığı uyarıda, ''Başkonsolosluk, Türkiye'nin Suriye'nin ve Irak'ın kuzeyine potansiyel askeri hamlesiyle ilgili güvenilir açık kaynaklarda yer alan iddiaları takip ediyor'' denildi. 

Uyarıda, ''ABD devleti ABD vatandaşlarının bu bölgeden uzak durmasını güçlü şekilde tavsiye eder'' denildi.

ABD'nin Erbil Başkonsolosluğu, bölgedeki vatandaşlarına şu tavsiyelerde bulundu:

- Sınır bölgelerinden uzak durun
- Beklenmedik bir şekilde kalabalık toplanmaların ve protestoların yakınlarında kendinizi bulursanız dikkatli olun
- Dikkat çekmemeye çalışın
- Gelişmeleri yerel medyadan takip edin

ABD Dışişleri Bakanlığı; terörizm, insan kaçırma, silahlı çatışma, sivil huzursuzluk ve diplomatik misyonların sınırlı kapasitesi nedeniyle Irak'a seyahat uyarısını '4. Seviye'de tutuyor; yani vatandaşlarına ülkeye seyahat etmemelerini tavsiye ediyor.

Bu hafta Reuters'a açıklamada bulunan üst düzey bir Türk yetkili, "Suriye Türkiye için bir ulusal güvenlik sorunudur. Bu konuda zaten çalışmalar yapılıyor" demiş ve "Şu anda Irak'ta PKK'ya yönelik operasyonlar var. O tamamlandıktan sonra Suriye'de belirli hedefler var" ifadelerini kullanmıştı.