Dünya

ABD: Türk Devletleri Teşkilatı'nın KKTC'yi gözlemci üye yapma kararını reddediyoruz; adada sadece Kıbrıs Cumhuriyeti vardır

16 Kasım 2022 12:24

T24 Dış Haberler

ABD Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Türk Devletleri Teşkilatı’na (TDT) gözlemci üye olarak kabul edilmesi kararını reddettiklerini ifade etti.

eKathimerini'nin aktardığına göre salı günü Yunan gazetecilerin sorularını yanıtlayan bir ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, TDT'nin kararının toprak bütünlüğü prensibi ve Birleşmiş Milletler Antlaşması'yla uyuşmadığını" ifade etti. 

"ABD, KKTC'nin tanınması için yapılan çağrıları reddediyor" diyen sözcü, "TDT'nin uluslararası tanınırlığı olmayan bir yapıyı gözlemci olarak kabul etme kararından üzüntü duyuyoruz" ifadelerini kullandı. 

Dışişleri Sözcüsü, "ABD, adada sadece Kıbrıs Cumhuriyeti'ni meşru devlet olarak tanıyor" diyerek Washington'ın konudaki duruşunu yeniledi. Türkiye, Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanımıyor; yeşil hattın güney kısmında 'Güney Kıbrıs Rum Yönetimi' bulunduğunu ifade ediyor.

Cumartesi günü Özbekistan'ın Semerkant kentinde yapılan Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları 9'uncu Zirvesi'nde KKTC'nin gözlemci üyeliğinin kabul edildiği açıklanmıştı. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan zirvede konu ile ilgili açıklamasında, "Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olan Kıbrıslı kardeşlerimizin yalnız olmadığını göstererek, çözüm sürecine de katkı sağladık. Bu dayanışma iradesini sergilediğiniz için siz kıymetli kardeşlerime ayrı ayrı teşekkür ediyorum." dedi.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Adım adım… O da olacak! Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Türk Devletleri Teşkilatı’na Gözlemci üye olarak kabul edildi. Her zaman her yerde KKTC’nin yanındayız." ifadelerini kullandı.