Gündem

AKP belediye başkan aday adayı rüşvet ve irtikaptan ağır cezada yargılanacak

13 Aralık 2023 10:08

Elvan Yılmaz

Eski AKP'li Çorum Belediye Başkanı ve 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimler öncesi tekrar AKP’den aday adayı olan Muzaffer Külcü hakkındaki beraat kararı yargıtaydan bir kere daha geri döndü. Karar uyarınca Muzaffer Külcü yeniden rüşvet ve irtikaptan ağır ceza mahkemesinde yargılanacak.

2018 yılında görev süresi bitmeden Çorum Belediye başkanlığından Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından istifa ettirilen Muzaffer Külcü ve 9 kişi hakkında Yargıtay 5. Ceza Dairesi tekrar rüşvet, irtikap ve icbar suretiyle irtikap suçuna yardımdan yargılama yolunu açtı.

Eski AKP'li Çorum Belediye Başkanı ve yeni belediye başkanı aday adaylarından Muzaffer Külcü’nün icbar suretiyle irtikaptan yargılanacağı mahkemenin ilk duruşması 14 Aralık 2023 Perşembe günü yapılacak.

2012 yılında ihaleye fesat ve irtikap suçlarından Başkan Muzaffer Külcü ile AKP'li Çorum Belediye meclis üyeleri Ahmet Özler ve Abdülaziz Layık, Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir'le birlikte 9 kişiye dava açılmıştı.

İddianamede rüşvet pazarlığı yapıldığı iddia edilen ses kayıtları yer almış, ancak ses kayıtları delil sayılmayarak beraat kararı verilmişti. Beraat kararına yapılan itiraz üzerine Yargıtay tarafından ele alınan dosya ile ilgili 06 Temmuz 2023 tarihinde  yeniden yargılama kararı verildiği ortaya çıktı. Yargıtay 5'nci Dairesi kararına göre, eski Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ile birlikte AKP'li Meclis Üyesi Ahmet Özler, Başkan Yardımcısı Alper Zahir'in de aralarında bulunduğu 9 kişi yeniden yargılanacak.

Beraat veren mahkeme başkanı ve savcı meslekten ihraç edildi

Çorum Başsavcılığı, Belediye Başkanı AKP'li Muzaffer Külcü, Ahmet Özler, Abdülaziz Layık ve 9 kişi hakkında ihaleye fesat ve irtikap suçlarından dava açmıştı.

Külcü’nün 42 yıla kadar hapsinin istendiği davanın iddianamesinde, Külcü’nün, kazandığı ihale nedeniyle açıktan para istediği ve olumsuz yanıt aldığı firma sahibiyle yaptığı konuşmalar, istenen paraların tehdit sonucu firmaya çeklerle ödetildiği, ödemeye başta yanaşmayan firmanın işlerinin engellendiği ses kayıtlarıyla ortaya konulmuştu.

Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü hakkında "icbar suretiyle irtikap ve ihaleye fesat karıştırma" iddiasıyla haklarında açılan davada Çorum Cumhuriyet Savcısı Osman Göl, ses kayıtlarının delil niteliğinde olmadığını ve beraat  kararı verilmesini talep etti. Mahkeme de savcının talebi doğrultusunda beraat kararı verdi.

Davadan bir süre sonra Çorum Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Başkanı Yılmaz Şengül ve Çorum Cumhuriyet Savcısı Osman Göl önce açığa alındı daha sonra "FETÖ ile iltisaklı olduğu" gerekçesi ile tutuklanıp meslekten ihraç edildiler.

2012 yılında irtikap iddiaları ile yargılanan ve daha sonra beraat eden Muzaffer Külcü, avukatlık mesleğine geri dönerek ofis açtı. Ancak bu arada Yargıtay'ın dosyayı 3 kere bozdu. Yargıtay 5'nci Dairesi son olarak dosyayı esastan oy birliği ile bozarak 9 kişinin yeniden yargılanmasına karar verdi.