Dünya

Almanya Başbakanı'ndan Türkiye'nin Şanghay İşbirliği Örgütü'ne katılma "hedefine" tepki: Çok rahatsızım

21 Eylül 2022 10:52

T24 Dış Haberler

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Türkiye'nin Şanghay İşbirliği Örgütü'ne (ŞİÖ) katılma girişiminden "çok rahatsız" olduğunu belirtti. 

Scholz, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu sırasında AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüştükten sonra, "Bu (ŞİÖ) küresel olarak birlikte güzel yaşamaya katkıda bulunan bir organizasyon değil" dedi. 

Scholz, Erdoğan'ın Türkiye'nin ŞİÖ'ye katılmayı hedeflediğini söylemesiyle ilgili olarak, "O yüzden bu gelişme beni çok rahatsız etti. Ancak günün sonunda, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşta başarısız olmasını neyin netleştireceği konusunda hemfikir olmak önemli" dedi.

Öte yandan Scholz, Almanya'nın tekrar Ukrayna'nın tahıl sevkiyatlarını durdurmaya çalışabileceğini düşündüğünü ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Semerkant'taki Şangay İşbirliği Örgütü Liderler Zirvesi dönüşünde gazetecilere Türkiye'nin örgüte üye olmayı hedeflediğini söylemişti. 

"Şimdi bundan sonraki süreç ise bu işin en ileri kademesine doğru atılacak bir adımdır. Bu adım da tabii önümüzdeki dönemin ev sahibi olacak Hindistan’daki görüşmelerde belki gündeme daha ileri seviyede gelecek. Üye olmak-olmamak hepsi ayrı ama bizim bu ülkelerle olan münasebetlerimiz, bu atılan adımla çok daha farklı bir konuma taşınmış olacaktır” diyen Erdoğan, kastettiğinin, Şanghay İşbirliği Örgütü’ne üyelik olup olmadığı sorulduğunda, “Tabii. Hedef o.” demişti