Dünya
Deutsche Welle

Almanya'da 1 Mayıs 500 etkinlikle kutlandı

Almanya'da 1 Mayıs İşçi Bayramı Alman Sendikalar Birliği'nin 500 noktada düzenlediği etkinliklerle kutlandı. Hamburg ve Berlin'de bu gece düzenlenecek gösterilerde olay çıkmasından endişe ediliyor.

01 Mayıs 2018 23:35

Alman Sendikalar Birliği (DGB) bu yılki 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarını, "Dayanışma, çeşitlilik, adalet" sloganıyla düzenledi. Bu yılki kutlamalar başta Berlin ve Nürnberg olmak üzere 500 ayrı noktada yapıldı. Alman Sendikalar Birliği Almanya genelindeki gösterilere toplam 340 bin kişinin katıldığını açıkladı. Geçen yılki etkinliklere 360 bin kişi katılmıştı.

DGB'nin bu yılki 1 Mayıs kutlamalarında çalışanların haklarının artırılması ve daha fazla söz hakkına sahip olmaları talep edildi.

DGB Başkanı Reiner Hoffmann Nürnberg'deki etkinlikte yaptığı konuşmada, bütün çalışanlar için toplu sözleşme talebini yineledi. Hoffmann bu konuda en büyük görevin Alman hükümetine düştüğünü belirterek toplu sözleşmeler sayesinde bazı işletmelerin işçilere düşük ücret vererek, haksız bir rekabet ortamı yaratmasının önüne geçileceğini belirtti.

Bu yılki kutlamalarda dijitalleşme de konu edildi. DGB Başkanı Reiner Hoffmann, dijitalleşmenin iş yaşamını çok hızlı biçimde değiştirdiğini söyleyerek, "Bu durum sendikaları tedirgin etmiyor. Önemli olan dijitalleşmeyi şekillendirmek. Bu da sadece güçlü personel ve toplu sözleşme görüşmeleriyle mümkün" dedi.

IG Metal Sendikası Başkanı Jörg Hofmann da Kassel'daki etkinlikte yaptığı açıklamada, toplu sözleşme sisteminin güçlendirilmesini ve işçilerin karar verme sürecinde daha fazla yer alması gerektiğini vurguladı.

Verdi Sendikası Başkanı Frank Bsirske ise Brauenschweig'daki 1 Mayıs etkinlikleri çerçevesinde yaptığı açıklamada, siyasetçilerden toplumsal dayanışmayı güçlendirmesini istedi. Bsirske, devletin ödenebilir konutlara, eğitime ve emeklilk fonuna daha fazla yatırım yapması gerektiğini belirtti.

AfD'li politikacı gözaltına alındı

Essen'daki 1 Mayıs etkinliğinde polis Almanya için Alternatif (AfD) partisinden Guido Reil'i gözaltına aldı. AfD Yönetim Kurulu üyelerinden Essen'li politikacının Alman Sendikalar Birliği'nin Essen'daki etkinliğine katılmak istediği sırada polisler tarafından kontrol edildiği açıklandı. Polis arama sırasında Reil'in üzerinde biber gazı bulunduğunu ve bunun üzerine etkinliği terketmesinin istendiğini açıkladı. AfD'li politikacının polisin isteğini yerine getirmemesi üzerine gözaltına alındığı belirtildi.

Berlin ve Hamburg'da 1 Mayıs

Berlin ve Hamburg'da 1 Mayıs vesilesiyle bu gece de gösteriler düzenlenecek. Hamburg ve Berlin'de geçen yıllarda 1 Mayıs etkinliklerinde aşırı solcu gruplar ile polis arasında çatışmalar yaşanmıştı. Polis bu akşamki gösteriler nedeniyle Berlin ve Hamburg'da güvenlik önlemlerini artırdı.

Berlin'de aşırı sol gruplar düzenleyecekleri 1 Mayıs yürüyüşü sırasında, Almanya'da yasak olan PKK bayraklarını taşıyacaklarını duyurmuştu. Berlin Eyaleti İçişleri Bakanı Andreas Geisel, RBB bünyesindeki Radio Eins radyo kanalına yaptığı açıklamada, bu konuda "duyguların harekete geçtiğini" belirterek, bu nedenle de gösteriyi "yakından takip edeceklerini" kaydetmişti.

dpa, epd / HT, GY

© Deutsche Welle Türkçe

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştirDeutsche Welle