Dünya

Araştırma: Fit olmak prostat kanseri riskini yüzde 35 düşürüyor

31 Ocak 2024 11:20

T24 Dış Haberler

Yeni bir araştırma, günlük olarak tempolu yürüyen, bisiklete binen ve koşan erkeklerin prostat kanseri riskini yüzde 35 düşürebileceğini gösterdi. 

Araştırmalarda kalp ve ciğer sağlığını olumlu etkileyen spor faaliyetlerini yüzde 3 oranında artırmanın hastalık riskini ciddi oranda düşürdüğü görüldü. Bulgular doğrultusunda araştırmacılar, erkeklere prostat kanseri riskini azaltmak için daha çok spor yapma çağrısında bulundu. 

Araştırmanın yazarlarından İsveç Spor ve Sağlık Bilimleri Okulu öğretim üyesi Dr. Kate Bolam, "Aktivite ne kadar yoğun olursa sıklığı ve uzunluğu o kadar azalır" dedi.

Bloom, hastalık riskini azaltmak için "yaparken muhabbet etmekte zorlanacağınız yoğunlukta" tempolu yürüyüş, doğa yürüyüşü, koşu, bisiklete binme gibi faaliyetler önerdi. 

Araştırmada bir kişinin spor faaliyetini yüzde 3 oranında nasıl artırabileceği detaylandırılmazken, Bloom erkeklerin haftalık rutinlerine "kalbi hızlandıracak" rutin aktiviteler eklemesini önerdi

Araştırma kapsamında prostat kanseri konulan 57 bin 652 verileri incelendi. Bu kişilerden 592'sine 7 yıllık süreçte prostat kanseri teşhisi konuldu. Yıllık olarak kalp ve ciğer sağlığını olumlu etkileyen spor faaliyetlerini yüzde 3 oranında artıranların hastalığa yakalanma oranının yüzde 35 azaldığı görüldü.