Dünya

Avustralya, Hint casuslarını sınır dışı ettiğini duyurdu

01 Mayıs 2024 10:03

T24 Dış Haberler

Avustralya hükümeti, 2020 yılında iki Hintli casusun ülkeden sınır dışı edildiğine dair haberlerin ardından Delhi ile olan yakın bağlarından bahsetti.

Avustralya'nın istihbarat şefi 2021'de yaptığı açıklamada yabancı ajanların bir önceki yıl yerel olarak faaliyet gösterdiklerini söylerken bu kişilerin uyruklarını açıklamamıştı. Bu hafta çok sayıda haber kaynağı, bu kişilerin Hindistan'dan olduğunu bildirdi.

Hazine Bakanı Jim Chalmers  ABC'ye verdiği demeçte “Bu hikayelere girmeyi önermiyorum. Hindistan ile iyi bir ilişkimiz var. Bu önemli bir ekonomik ilişki. Her iki tarafın da çabaları sonucunda son yıllarda daha da yakınlaştı" dedi. 

Üç yıl önce yaptığı bir konuşmada Avustralya Güvenlik İstihbarat Örgütü (Asio) başkanı Mike Burgess, bir grup casusun 2020 yılı boyunca mevcut ve eski politikacılar, yabancı bir elçilik ve bir eyalet polis teşkilatı ile hedefli ilişkiler geliştirdiğini söylemişti. 

Washington Post, 2020 karşı istihbarat çalışmaları sırasında iki Hintli ajanın Avustralya tarafından sınır dışı edildiğini bildirdi. Ardından ABC, bir grup Hintli ajanın Avustralya'nın ticaret, güvenlik ve savunma projelerine ilişkin gizli bilgileri hedef aldığını açıkladı.