Gündem

Aysel Tuğluk’un annesi için “terörist” diyen avukata disiplin cezası

"Savunmasının doğru olduğu kabul edilse bile, dilekçede kullanılan ve doğruluğu herhangi bir yasal zeminde ispat edilmeyen ‘terörist cenazesi’ ibaresi bunu karşılamamaktadır”

09 Ocak 2024 17:48

Antalya Barosu Disiplin Kurulu, eski HDP Milletvekili Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un cenazesine yapılan saldırıya ilişkin davada sanıkların avukatı tarafından mahkemeye sunulan dilekçede Hatun Tuğluk için “terörist” ve “terörist cenazesi” ifadelerine yer verilmesini meslek kuralına aykırı buldu. Kurul, dilekçedeki ifadelerin kendisine ait olmadığını, müvekkillerinin ifadelerini kullandığını öne süren avukatın savunmasına karşılık, “Bir avukat bağımsızlığı gereği müvekkilinin her ifadesini savunmasına dayanak yapmamalı, kullanacağı ifadeleri hukuk süzgecinden geçirerek kullanmalıdır. Düşüncelerini olgun ve objektif bir biçimde açıklamalıdır” diyerek, avukata disiplin cezası verdi.

Eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk'un cenazesi Ankara’da defnedilirken mezarlıkta ırkçı saldırı ve söylemlerde bulunanlara açılan dava istinaf aşamasındayken, sanıkların avukatı C.Ş.Ç. tarafından Ankara Bölge Adliye Mahkemesine sunulan dosyayı öne alma talepli dilekçede, Hatun Tuğluk için "Şehitlerimizin mezarının olduğu alana terörist cenazesinin gömülmek istenmesi nedeniyle... terörist cenazesinin şehit cenazesi alanına gömülmesine tepki niteliğindeki eylemden..." ifadeleri kullanıldı.

2020 tarihli dilekçe, Tuğluk’un avukatı tarafından, sanık avukatının kayıtlı olduğu Antalya Barosu’na taşındı. Baroya sunulan şikâyet dilekçesinde, sanıkların avukatının Hatun Tuğluk için kullandığı "terörist" ve cenazeye de "terörist cenazesi" ifadelerinin dilekçe içeriğinin savunma sınırlarını aştığı, ceza hukuku hükümleri gereği suç içeriğine sahip olduğu ve disiplin cezası verilmesini gerektirir nitelikte olduğu belirtildi.

Hatun Tuğluk'un cenazesi saldırının ardından mezardan çıkarılmıştı, 2017

Şikâyet sonucu Antalya Barosu Disiplin Kurulu’na savunma veren sanık avukatı C.Ş.Ç. ise dosyaya istinaf aşamasında vekalet sunduğunu, şikâyete konu öne alınma talep dilekçesinin müvekkilleriyle görüşmeleri sonucu yazılan bir dilekçe olduğunu söyledi. Dilekçeyi, “müvekkillerinin gömülecek cenazenin ‘terörist cenazesi’ olduğunu duyup mezarlıkta şehit bulunması nedeniyle manevi olarak bunu istemedikleri için bu olayın yaşandığını kendisine belirtmeleri üzerine” yazdığını öne süren sanık avukatı, dilekçedeki ifadelerin kendi yorumu ve nitelendirmesi olmadığını iddia etti.

Şikâyeti ve savunmayı inceleyen Antalya Barosu Disiplin Kurulu kararında, sanık avukatının savunmasına karşılık dilekçe içeriğinde açıkça "terörist cenazesi" nitelendirmesi olduğunun altı çizilerek, “Öncelikle bir avukat bağımsızlığı gereği müvekkilinin her ifadesini savunmasına dayanak yapmamalı, kullanacağı ifadeleri hukuk süzgecinden geçirerek kullanmalıdır. Ayrıca yakınılan avukatın itham kastı ve amacı bulunmadığı savunmasının doğru olduğu kabul edilse bile, dilekçede kullanılan ve doğruluğu herhangi bir yasal zeminde ispat edilmeyen ‘terörist cenazesi’ ibaresi bunu karşılamamaktadır” denildi.

Dilekçedeki ifadeleri, "Avukat, yazarken de konuşurken de düşüncelerini olgun ve objektif bir biçimde açıklamalıdır. Mesleki çalışmasında avukat, hukukla ve yasalarla ilgisiz açıklamalardan kaçınmalıdır” denilen Meslek Kuralı'nın 5. maddesine aykırı bulan Antalya Barosu Disiplin Kurulu, sanık avukatına disiplin cezası verdi.  

Ne olmuştu?

O dönem Kocaeli Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Milletvekili Aysel Tuğluk'un annesi Hatun Tuğluk'un, 14 Eylül 2017 tarihinde Ankara İncek Mezarlığı'ndaki cenazesine saldırı düzenlendi. Aysel Tuğluk, cezaevinden özel izinle çıkarken, annesi Hatun Tuğluk'un cenazesi saldırının ardından mezardan çıkarılarak Tunceli'ye götürüldü.