Kültür-Sanat

Bağcılar'da büyüdü, arabesk albüm yapmak istedi; Mert Demir böyle doğdu

"Sade, süssüz ve gerçek, biraz daha nahif bir şeyin peşindeydim"

14 Nisan 2024 07:49

Bağcılar'ın sokaklarında büyürken Müslüm Gürses dinlemeye başlayıp "Tamam, bu müziğin atası budur" dedikten sonra Sibel Can, İbrahim Tatlıses ve Ebru Gündeş'i sembol isimler olarak benimseyen Mert Demir'in arabesk müziğe olan tutkusu onu bir albüm yapmaya itti. Kendine özgü tarzıyla müzik dünyasına adım atan Demir, geçmişin izlerini taşıyan sesiyle dikkat çekiyor.

Sihirli yükselişi

Mert Demir, alternatif sahnelere adım attığı ilk günlerden bu yana dikkat çekmeye devam ediyor. Özellikle, “Senden sonrası yalan/İstemem Rihanna’yı bile” sözleriyle popüler olan ‘RIHANNA’ şarkısıyla tanındı. Sahne performansları, konsere takım elbiseyle çıkıp ardından seyircilerin arasına atlaması gibi efsanelerle anlatılıyor. Ev stüdyosunda elektronikten punk’a kadar geniş bir yelpazede müzik yaparak kendine has bir sound oluşturdu. 2020’de ‘Kimim Lan Ben?’ albümünü evde tek başına kaydetti.

Kırılma noktası

Mert Demir müzikteki kırılma noktalarından birini aynı yıl Mabel Matiz’le söylediği ‘Antidepresan’la yaptı. Arabeskle harmanlanmış bir indie pop şarkısı... Şarkının öyle bir formülü vardı ki; her kesimden müzik dinleyicisinin kalbini fethetti. Bir sonraki yılın en çok dinlenen şarkısı oldu.

Tam da dalgayı arkasına almışken esas adımı attı ve üç şarkılık ‘Ateşe Düştüm’ EP’sini yayımlayarak o dalganın üzerinde profesyonel bir sörfçü gibi süzülmenin tadını çıkardı. Albümde kendi bestesi olan ‘Ateşe Düştüm’ün yanı sıra Alişan’dan ‘İkimize Birden’ ve Özcan Deniz’den ‘Dön Desem’i yorumladı.  Arabeskin ustaları gibi ‘büyük büyük’ söylemiyordu şarkıları. Düzenlemeleri de tıpkı yorumu gibi sadeydi. Hürriyet'ten Meltem Fıratlı'nın aktardığına göre, Mert Demir, “Özcan Deniz’den aldığımız tadı benden zaten alamayız” diyerek kulvarının farklı olduğunun altını çizmişti. Amacı, kendi deyişiyle, bu şarkıların kendisinde yarattığı hissi dinleyiciyle paylaşmaktı:Ebru Gündeş.” Çocukluğunun, gençliğinin geçtiği semtte evlerde, köşedeki arabada çalan müziği yapıyordu, kim gerçekliğinden şüphe edebilirdi ki?

Mert Demir tarzıyla da dikkat çekiyor. Büyük yakalı gömlekler, retro takım elbiseler şu sıralar en çok ona yakışıyor. Sahnede olmaktan ne kadar zevk aldığı kıvrak vücut hareketlerine yansıyor. Bir de gülümsemesine... Sahnedeyken hayranlarıyla iletişimini hiç kesmiyor.