Gündem

Bakırköy Adliyesi’ndeki rüşvet iddialarına Başsavcılık'tan yalanlama: Hiçbir şekilde gerçeği yansıtmıyor

10 Aralık 2023 20:06

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Bakırköy Adliyesi’ndeki rüşvet iddialarına ilişkin haberle ilgili olarak, “Söz konusu haber içeriğinde yer alan bilgi ve iddiaların, adı geçen kişiden alınan tek  taraflı, mesnetsiz gerçeğe aykırı iddialara dayandığı ve hiç bir şekilde gerçeği yansıtmadığı anlaşılmıştır” açıklamasında bulundu. Öte yandan bilirkişi M. Doğan'ın ihbar ve şikayeti üzerine olay tarihinde Büyükçekmece'de görevli olan bir Cumhuriyet savcısı hakkında inceleme kararı alındığı ve müfettiş görevlendirilerek inceleme başlatıldığı öğrenildi.

BirGün'den İsmail Arı'nın kaleme aldığı, Bakırköy Adliyesi’ndeki 53 hakim ve savcı hakkındaki rüşvet iddialarının yer aldığı haberin yayınlanmasının ardından Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan açıklama geldi.

TIKLAYIN - BirGün: Mahkemede rüşvet itirafı; 53 kişilik hâkim ve savcının listesi verildi

"Suçüstü yapılarak adı geçen tutuklandı"

Başsavcılık tarafından yapılan açıklamanın tam metni şöyle:

“10 Aralık 2023 tarihinde www.birgun. net haber sitesinde yayınlanan ‘Mahkemede rüşvet itirafı’ başlıklı haber içeriğinde özet ile;

Rüşvet suçundan yargılanan Bilirkişi M. Doğan’ın yargılama devam ederken 2022 Mayıs ayında Mahkemeye rüşvet alan 53 hakim ve Savcının isim listesini verdiği, tüm bu iddiaların araştırılmadığı yönünde haber yayınlanmıştır. Haberde adı geçen bilirkişi M . Doğan hakkında 2018 yılında yapılan ihbar ve şikayet üzerine Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca ‘rüşvet almak’ suçundan soruşturma başlatılmış, soruşturma kapsamında suçüstü yapılarak adı geçen tutuklanmış ve hakkında Bakırköy ağır ceza mahkemesine kamu davası açılmıştır.

"Yasal mecburiyet gereği HSK genel sekreterliğine sunuldu"

Yargılama sürecinde Sanık M. Doğan’nın mahkemeye verdiği habere konu olan Bakırköy adliyesi ve diğer adliyelerde görevli hakim ve cumhuriyet savcılarına yönelik rüşvet iddiaları da içeren dilekçesi ve ekleri, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca Mayıs 2022 tarihinde gereğinin ve takdir ve ifası için yetkili ve görevli Hakimler ve Savcılar Kurulu genel Sekreterliği’ne sunulmuştur. Ayrıca, habere konu olan dilekçe dışında adı geçenin Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına/Komisyon başkanlığına: Hakimler ve Savcılar Kuruluna hitaben yazmış olduğu hakim ve cumhuriyet savcılarına yönelik iddialar içeren tüm dilekçeleri herhangi bir somut bilgi, belge ve delil içerip içermediğine bakılmaksızın yasal mecburiyet gereği üst yazıya bağlanarak HSK genel sekreterliğine sunulmuştur.

"Hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığı anlaşılmıştır"

Bilirkişi M. Doğan’ın; yıllar önce sahte bilirkişi raporları düzenlediği gerekçesi ile Bilirkişilik Kurulu Bölge Başkanlığınca resmi bilirkişiler listesinden çıkarıldığı, bu işlemi yapanlar da dahil olmak üzere, hakkında işlem yapan Bakırköy adliyesi ve diğer adliyelerde, Bölge Adliye Mahkemesinde görev yapan tüm hakim savcıları, rüşvetçi ve fetöcü olmakla suçlayıp birden fazla ihbar ve şikayet dilekçeleri verdiği bilinmekte olup; Halen Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesinde rüşvet almak suçundan yargılanması devam etmektedir.

Söz konusu haber içeriğinde yer alan bilgi ve iddiaların, adı geçen kişiden alınan tek taraflı, mesnetsiz gerçeğe aykırı iddialara dayandığı ve hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığı anlaşılmıştır.”

İnceleme başlatılmış

DHA'nın aktardığına göre ayrıca bilirkişi M. Doğan'ın ihbar ve şikayeti üzerine olay tarihinde Büyükçekmece'de görevli olan bir Cumhuriyet savcısı hakkında inceleme kararı alındığı ve müfettiş görevlendirilerek inceleme başlatıldığı öğrenildi.