Dünya

Banksy'nin, Londra'daki Irak işgali karşıtı mitingde kullanılan üç karton eseri en az 2 bin sterline açık artırmaya çıkıyor

Açık artırmada satılacak karton pankartlar, 'Wrong War (Yanlış Savaş)' serisinin bir parçası olarak 2003 yılında Londra'da Irak işgaline karşı düzenlenen bir protesto yürüyüşü için yapılmıştı

27 Eylül 2023 08:50

T24 Dış Haberler

Gerçek adını ve kimliğini gizleyen sokak sanatçısı Banksy'e ait olan ve 2003'te ABD'nin Irak'ı işgal etmesine karşı gerçekleştirilen protestoda kullanılan karton pankartIar açık artırmada satılacak. Üç eserin değerinin 2 bin ila 5 bin sterlin arasında olduğu öğrenildi. 

Açık artırmada satılacak karton pankartlar, 'Wrong War (Yanlış Savaş)' serisinin bir parçası olarak 2003 yılında Londra'da Irak işgaline karşı düzenlenen bir protesto yürüyüşü için yapılmıştı.

Eserleri 2003'ten bu yana saklayan ve adının açıklanmasını istemeyen bir kişi, pankartları "havalı bir hatıra" olarak sakladığını açıkladı. 2003 yılındaki ABD'nin Irak işgali protestosunda çoğu pankarta ya el konulmuş ya da göstericiler pankartları sokaklara atmışlardı. 

Londra'daki savaş karşıtı büyük miting

15 Şubat 2003'te ABD'nin Irak işgalini protesto etmek için İngiltere'nin başkenti Londra'da yaklaşık 1,5 milyon kişi toplandı. Hak savunucuları, Londra protestosunun Britanya ve dünya tarihinde savaş karşıtı en büyük protestolardan biri olduğunu kaydetmişti. 

Şimdiden büyük ilgi

Newcastle Müzayede Evi'nin genel müdürü Julian Thomson, "2003 yılındaki protestoyu televizyonda izlediğimi ve daha sonra Banksy'ye atfedilen işaretlerin hikayesini takip ettiğimi hatırlıyorum. Banksy'nin çalışmaları dünyanın dört bir yanındaki koleksiyoncular tarafından takip ediliyor ve seviliyor ve bu ürünler şimdiden büyük ilgi gördü" dedi. 

Banksy'nin eserlerini onaylamaktan sorumlu kurum Pest Control, "sokak sanatı" olarak kabul edilen, geçici veya yerinde bırakılmak üzere tasarlanmış eserler için orijinallik sertifikası vermiyor. Ancak müzayede evi, afişlerin menşe belgeleri ile birlikte geldiğini söyledi.

"Happy Choppers" ve "Bomb Hugger "ın her birinin 3 bin 500 ila 5 bin sterlin arasında satılması bekleniyor. "Grim Reaper "ın ise 2 bin ila 3 bin sterlin arasında alıcı bulması bekleniyor.