Gündem

Barış Pehlivan: Sahi kim bu Metin Cihan?

12 Nisan 2024 10:57

Cumhuriyet yazarı, gazeteci Barış Pehlivan, son zamanlarda Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret ilişkisine dikkati çekmesiyle gündemde olan gazeteci Metin Cihan’la ilgili bir yazı kaleme aldı.

Giresun'un Eynesil ilçesinde yaşayan 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan'ın şüpheli ölümünü kamuoyunun gündemine taşıyan; Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın yönetiminde bulunduğu Türkiye Gençlik Vakfı'nın (TÜGVA) THY ile yaptığı anlaşmaya dikkati çeken; Erdoğan ve ailesinin hakkında suç duyurusunda bulunduğu gazeteci Metin Cihan bir süredir yurt dışında yaşıyor.

Pehlivan, gazeteci Cihan’ın başından geçenleri özetlediği yazısında, yurt dışına yerleşme sürecini şöyle anlattı:

“Başına geleceklerden habersiz, şüphelerini cesurca dile getirmeye devam etti. Önce Gezi dönemine dair bir soruşturmayla kapısı çalındı. Boşanmıştı. Hayatını bir sırt çantasına sığdırarak ve pansiyonlarda yaşayarak geçirmeye başladı. Bir gün oğluyla Türkiye’yi gezerken kaldığı pansiyonun sahibi aradı. Polisler pansiyona gitmiş ve onun aslında bir “terörist” olduğunu söylemişti. İşte o an hayatının en zor kararlarından birini verme aşamasına geldi: Oğlu ile hapiste mi yurtdışında mı görüşecekti? Vizesiz seyahat edebileceği yerleri araştırdı. Sırasıyla Ukrayna, Moldova, Belarus, Sırbistan ve Bosna Hersek’te kaldı. Bir yandan sürgün hayatı yaşıyor diğer yandan sosyal medyadan ifşalarda bulunuyordu.

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü onu buldu ve Almanya’da bir burs programı hakkı tanıdı. Onlara “Ben gazeteci değilim, başıma gelen şeyler çok tuhaf” diyordu hep... Orada eğitimini aldığı araştırmacı gazeteciliğin “gizli gerçekleri açığa çıkarma” olduğunu okuyunca artık kabul etti. “Evet, ben artık bir gazeteciyim” dedi.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.