Dünya

Belçika'daki seks işçileri emeklilik katkı payı ve doğum izni alabilecek

16 Mayıs 2024 12:18

T24 Dış Haberler

Belçika'daki seks işçileri, önümüzdeki aylarda yürürlüğe girecek iş kanunları kapsamında genelev sahiplerinden emekli maaşı katkı payı ve doğum izni gibi diğer yardımları almaya hak kazanacak. 

Tarihsel olarak, Belçikalı yetkililerin seks işçiliğine tepkisi genellikle hoşgörülüydü ve eylemin kendisi hiçbir zaman suç sayılmamış olsa da, ülke genelinde sokakta müşteri aramak, bir seks işçisine seks eylemi için daire kiralamak veya doğrudan bir genelev işletmek 2022 yılına kadar yasa dışıydı.

Belçika parlamentosu Mayıs ayının başında türünün ilki olarak nitelendirilen bir iş yasasını geçirerek büyük bir adım attı. Mevzuat, seks işçilerinin de iş sözleşmeleri kapsamına girmelerine izin verecek ve işten ayrılmaları veya işten çıkarılmaları halinde sağlık sigortası, tatiller, doğum izni ve işsizlik destekleri gibi yardımlardan yararlanma olanağı sağlayacak.

Kanun, seks işçilerine müşterileri reddetme, belirli eylemleri gerçekleştirmeyi reddetme ve herhangi bir noktada durma hakkı veriyor. Parlamento ayrıca, ciddi suçlardan hüküm giymiş kişilerin resmi genelev işletmesine de yasak getirdi.

Seks işçiliği, Kovid-19 salgını sırasında halk sağlığı yasaları kapsamında yasaklanmıştı ve ardından ulusal düzeyde sektörün düzenlenmesi yönünde bir baskı yapıldı.

İrlanda farklı bir yaklaşım benimsedi ve 2017'de İsveç modeli olarak bilinen, seks satın almayı suç haline getiren ve polisin odağını seks işçileri yerine müşterilere ve genelev sahiplerine kaydıran modele geçti. Seks işçilerini temsil eden örgütler, bu yaklaşımın sektörü daha da yeraltına iteceğini söyleyerek bu yaklaşıma şiddetle karşı çıktı.