Dünya

Beyaz Saray: Ukrayna'ya asker gönderip göndermemek NATO ülkelerinin kendi vereceği bir karardır

Kirby, ABD ve NATO'nun bu yönde bir karar vermeyeceğini vurguladı

28 Şubat 2024 09:14

T24 Dış Haberler

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, Ukrayna'ya asker göndermenin üçüncü ülkelerin kendi kararı olacağını, ancak ABD ve NATO'nun daha önce de belirtildiği gibi böyle bir planı olmadığını vurguladı. 

Salı günkü basın toplantısında Kirby'ye NATO müttefiklerinin Ukrayna'ya asker gönderirse ABD'nin ne tepki vereceği ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un sözleri soruldu. Kirby, "Bu her NATO üyesinin kendi başına vermesi gereken bir karar olur. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in NATO'nun Ukrayna'ya asker gönderme niyeti olmadığını söylediğini duydunuz. ABD Başkanı Joe Biden da bu savaşın başından beri açık konuşuyor: Ukrayna topraklarında muharip görev alan bir ABD askeri bulunmayacak" dedi. 

Kirby, "Bakın, Cumhurbaşkanı Macron kendi ordusu için ve onların ne yapıp yapmayacağı konusunda konuşabilir. Başkan Biden bu konuda açık konuştu. Ukrayna'daki savaşa ABD askerlerinin dahil olmasını istemiyor. Bu konuda söyleyeceklerim bu kadar" diye devam etti.

ABD'nin Ukrayna'ya doğrudan savaşla ilgili olmayan amaçlar için asker gönderip gönderemeyeceği sorulduğunda sözcü şunları söyledi: "Hayır, Ukrayna'da bulunan ABD askeri personeli sadece Savunma Ataşeliği Ofisi'nin bir parçası olarak büyükelçilikle bağlantılı olanlar ve Ukrayna'ya sağlanan silah ve sistemlerin hesap verebilirliği konusunda bize yardımcı olmak açısından önemli işler yapıyorlar."

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, pazartesi günü Ukrayna'nın savunmasına NATO askerlerinin yardım etme ihtimali sorulduğunda "hiçbir şey ihtimal dışı olmamalı" yanıtını vermişti.