Dünya

Biden'ın Vietnam ziyareti sona erdi; Başkan Thuong: Eski düşmanlar, kapsamlı stratejik ortaklar oluyor

11 Eylül 2023 18:41

ABD Başkanı Joe Biden, Vietnam ziyaretini, Devlet Başkanı Vo Van Thuong ve Ulusal Meclis Başkanı Vuong Dinh Hue ile görüşmesinin ardından tamamladı.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre Biden, Vietnam Devlet Başkanı Vo Van Thuong ile başkent Hanoi'deki devlet başkanlığı sarayında bir araya geldi.

AA'nın aktardığı habere göre ticari ve ekonomik iş birliği hakkında fikir alışverişinde bulunan iki lider, Vietnam'ın 2045'de yüksek gelirli ülkelerin seviyesine ulaşma planını ve ülkenin temiz enerji kaynaklarına geçiş konusunu görüştü.

Biden, ABD'nin San Francisco şehrinde kasımda düzenlenecek Asya Pasifik Ekonomik İş Birliği (APEC) Liderler toplantısında, Thuong'u da görmeyi beklediğini belirtti.

"Eski düşmanlardan, kapsamlı stratejik ortaklara"

Vietnam News'in haberine göre Thuong da iki ülkenin iş birliği hakkında "Geçmişi arkada bırakıp, farklılıklarımızı aşarak ve benzerliklerimi göz önüne sererek ilerliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Bu iş birliğinin iki ülke için de faydalı olacağını vurgulayan Thuong, ABD ve Vietnam'ın "eski düşmanlardan, kapsamlı stratejik ortaklar" haline geldiklerini dile getirdi.

Thuong, iki ülke arasındaki iş birliği faaliyetlerinin savaş sonrası ilişkileri geliştirme konusunda dünyaya örnek olduğunu belirtirken, bu iş birliğinin ortak çabalarla ortaya çıktığına dikkati çekti.

Biden, daha sonra Vietnam Meclis Toplantısında, Meclis Başkanı Vuong Dinh Hue ile bir araya geldi.

Biden ve Hue, buluşmanın tarihi önemine dikkati çekerken, iki ülke arasındaki "kapsamlı stratejik ortaklık" planını değerlendirdi.

Vietnam Savaşı'nın ve gazilerin anıldığı görüşmede, iki ülkenin gelecekteki iş birliği planları hakkında istişarede bulunuldu.

ABD Başkanı'nın iki günlük Vietnam ziyareti, Vietnam Savaşı'nda esir olarak tutulan "John Sidney McCain III" anıtına yaptığı ziyaretle son buldu.

ABD Başkanı Biden ve Vietnam Komünist Partisi (VKP) Genel Sekreteri Nguyen Phu Trong, ülke ilişkilerinin düzeyinin "kapsamlı stratejik ortaklığa" yükseltilmesinde anlaşmıştı.

Eski düşmanlar, dost oluyor

ABD ve Vietnam, Soğuk Savaş yıllarında, 1955-1975 yıllarında 20 yıl süren kanlı bir savaş yürütmüştü. Savaşta 1 milyondan fazla Vietnam askeri ve 180 bine yakın sivil yaşamını yitirmiş, ABD de 58 bin askerini kaybetmişti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Biden'ın ziyareti öncesi yaptığı açıklamada, "ABD ve Vietnam, on yıllardır Vietnam Savaşı'nın acılı mirasıyla başa çıkabilmek ve barışmayı teşvik etmek için el ele verdi" demişti.

ABD, son dönemde Çin'in bölgedeki artan nüfuzunu ve askeri varlığını dengelemek üzere mevcut ittifaklarını yeni bağlantılarla güçlendirme ve yeni ittifak ortaklıkları kurma yönünde adımlar atıyor.

ABD, İngiltere ve Avustralya arasındaki nükleer denizaltı teknolojisinin paylaşımını öngören AUKUS Anlaşması; ABD, Hindistan, Japonya ve Avustralya arasındaki Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (QUAD) ve geçen ay Camp David'de yapılan zirveyle perçinlenen ABD, Japonya ve Güney Kore üçlü savunma iş birliği, bu yöndeki girişimler olarak değerlendiriliyor.

Öte yandan Washington, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkelerinden halihazırda savunma ortaklıkları bulunan Filipinler ve Tayland dışında Endonezya ve Vietnam ile ikili düzeyde askeri iş birliğini artırma arayışında.