Dünya

Eski ABD Başkanı Bill Clinton: NATO'nun doğuya doğru genişlemesi doğru bir karardı

Clinton, "Rusya'ya potansiyel bir NATO üyeliği önerdik" dedi

19 Eylül 2022 17:22

Eski ABD Başkanı Bill Clinton, Rusya'nın, Ukrayna'yı işgalinin nedeni olarak gösterdiği 'NATO'nun doğuya doğru genişlemesi' kararının doğru olduğunu söyledi.

1992 ile 2000 yılları arasında ABD'yi yöneten Bill Clinton, CNN'e verdiği röportajda, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini değerlendirdi.

Politico'nun Clinton'ın açıklamalarından derlediği habere göre, eski ABD Başkanı Clinton, NATO'nun doğuya doğru genişlemesiyle ilgili olarak, "Bence doğru zamanda doğru kararı aldık. Eğer yapmasaydık, bu kriz çok daha erken çıkabilirdi" dedi.

NATO'nun genişleme kararıyla ilgili değerlendirmelerini sürdüren Bill Clinton, "Polonyalılara, Rusların bir daha peşlerine düşmeyeceklerine dair bir güvensizlik içinde sonsuza kadar yaşamaları gerektiğini mi söylememiz gerekiyordu? Ya da Macarlara? Balkan ülkeleri? O kadar şey yaşandıktan sonra gerçekten Sovyetler Birliği'nde kalmak mı istediler?" ifadelerini kullandı.

Clinton, "Rusya'ya yalnızca NATO'yla 'özel bir ortaklık' değil, potansiyel bir NATO üyeliği önerdik" değerlendirmesini yaptı.

Bill Clinton, Soğuk Savaş'ın bitmesi ve Sovyetler Birliği'nin çökmesinin ardından Beyaz Saray'a gelmişti. Clinton'ın başkanlığı döneminde, Çek Cumhuriyet, Polonya ve Macaristan NATO'ya katılmıştı.