Dünya

Birleşik Krallık’ın Avrupa’dan Sorumlu Devlet Bakanı, Türkiye'ye geliyor

08 Mart 2023 12:19

Birleşik Krallık’ın Avrupa’dan Sorumlu Devlet Bakanı Leo Docherty, Türkiye'de 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından taziyelerini sunmak ve Londra'nın başka ne gibi bir destek verebileceği hakkında bilgi almak için Türkiye'ye gelecek.

8-9 Mart tarihlerinde gerçekleşecek ziyaret, Docherty'nin Türkiye'ye yaptığı ilk resmi ziyaret olacak. 

Bakan Docherty, İstanbul’da Koç Üniversitesi Hücre İskeleti Araştırma Laboratuvarı’na giderek Hücre Laboratuvarı’nın (CytoLab) kurucusu Elif Nur Fırat Karalar’dan Türkiye’deki kadın bilim insanlarına 176 proje desteği veren Birleşik Krallık Newton – Katip Çelebi Fonu’ndan nasıl yararlandığı ile ilgili bilgi alacak.

Ankara’da ise mevkidaşı Dışişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Kemal Bozay ile bir araya gelecek olan Bakan Docherty, uzun süreli NATO müttefikleri, Avrupa Konseyi ve G20 üyeleri olarak Birleşik Krallık ve Türkiye arasındaki güçlü ilişkiyi vurgulayacak. Bakan ayrıca, Mustafa Kemal Atatürk’ü anmak için de Anıtkabir’deki mozolesine çelenk bırakacak.

Avrupa’dan Sorumlu Devlet Bakanı Docherty ziyaretle ilgili olarak şunları söyledi:

“Şubat ayında Türkiye’yi vuran yıkıcı depremlerden dolayı çok derin bir üzüntü duydum. Her deprem sadece bir kaç dakika sürmüş olabilir ama sonuçları önümüzdeki yıllar boyunca hissedilecek. Birleşik Krallık olarak Türkiye’nin yanında olmaya ve ortaklarımız ile birlikte, insanları hayatlarını tekrar inşa etmeye başlarken destek vermeye devam edeceğiz.

Ziyaretim sırasında, Birleşik Krallık’ın Türkiye ile ortaklığını, her iki ülkenin de daha güvenli ve müreffeh olmasını sağlayacak şekilde nasıl daha da güçlendirebileceğimizi ele almayı ümit ediyorum. Bu, bölgesel istikrar ve güvenlik konularında birlikte çalışmamız, terörle mücadelede ortak olmamız ve Britanyalı ihracatçılar için pazarları geliştirip içe dönük yatırımı arttırmamız anlamına gelecek.”

Bakan, Türkiye’nin afet yönetim kurumu olan AFAD’a yapacağı ziyarette ise, yaşanan acı depremlere yapılan müdahaleler hakkında bilgi alacak. Birleşik Krallık, depremden etkilenenlere yardım için, arama-kurtarma köpekleri ve özel ekipmanlı 77 arama ve kurtarma uzmanını Türkiye’ye gönderdi.

Birleşik Krallık’ın gönderdiği Acil Ünitesine ve 24/7 çalışan operasyon merkezine sahip Sahra Hastanesi, Türk sağlık personeliyle yan yana çalışan Britanyalı personeli ile bakım hizmetleri sundu.

Birleşik Krallık Afet Acil Yardım Komitesi (DEC) “Türkiye-Suriye Depremi için Yardım Çağrısı” yaparak Britanya halkının desteği sayesinde şu ana kadar 100 milyon GBP topladı ve buna, Birleşik Krallık İnsani Yardım Kurumu’nun sağladığı 5 milyon GBP eş-finansman da dahil.