Gündem

Bloomberg: Türkiye, tutuklu ABD İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz'u serbest bıraktı

27 Kasım 2023 15:34

T24 Dış Haberler

ABD'nin önemli finans yayınlarından Bloomberg, 2017 yılında gözaltına alınan ve 2020 yılında FETÖ üyeleri ile irtibatı sağladığı ve yurtdışına çıkışları konusunda yardımcı olduğu iddiasıyla tutuklanan ABD İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz'un serbest bırakıldığını ifade etti. 

Bloomberg' konuşan kaynaklar, "Topuz'un duruşmayı beklerken hapiste yattığı dönem" nedeniyle serbest bırakıldığını ifade etti. 

“Silahlı terör örgütüne yardım etmek” suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan Topuz hakkında Fethullah Gülen Yapılanması ile ilgili açılan soruşturma kapsamında 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenmişti.

ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu, "Metin Topuz hakkındaki haberlerden haberdarız. Topuz'un ailesinin dileklerine saygımız nedeniyle daha fazla bilgi sunamayacağız" dedi. Topuz'un avukatları konuyla ilgili yorum yapmadı. 

Bloomberg, Topuz'un serbest bırakıldığı haberinin Türkiye'nin Joe Biden yönetiminden F-16 savaş uçakları satın almak istediği ve yurtdışından bir yatırım aradığı dönemde geldiğini belirtti. 

İlişkilerde krize sebep olmuştu

Topuz'un 15 Temmuz 2016 Darbe Girişimi'nden sonra 2017 yılında gözaltına alınması ve ardından 2020'de tutuklanması ABD-Türkiye ilişkilerindeki kötüleşmenin hızlanmasına sebep olmuştu. Topuz, İstanbul'daki Başkonsolosluk'ta  Amerikan Federal Narkotik Dairesi (DEA) irtibat ve danışma elemanı olarak görev yapıyordu.

Metin Topuz'un "FETÖ'ye üye olmak" suçlamasıyla hakkında soruşturma yürütülen ve aralarında eski savcı ile üst düzey emniyet yetkililerinin de bulunduğu 121 kişiyle teması olduğu belirtilmiş; 17-25 Aralık 2013'teki yolsuzluk iddialarıyla ilgili operasyonu yürüten kişilerle "dış istihbarat ve ülkeler arasında aracılık yaptığı" öne sürülmüştü. Topuz, "Bağlantılarım işimin bir parçasıydı. Karar mercii ben değilim, üstüm tarafından söyleneni yaptım" demişti.

ABD diplomatik misyonu suçlamaları reddetmiş ve Topuz'un serbest bırakılmasını istemişti. 

ABD, Topuz'un tutuklanmasına tepki olarak 2017 yılında bir süre Türkiye'den göçmen olmayan vize başvurularını askıya almıştı.

Türkiye de karşılık olarak ABD vatandaşlarına uyguladığı e-vize uygulamasını durdurdu.

Topuz'un tutuklanmasından birkaç ay önce de ABD'nin Adana Konsolosluğu'nda tercüman olarak çalışan Türk bir görevli de PKK ile ilgili yürütülen bir soruşturma kapsamında tutuklanmıştı.

Bir dönem, Türkiye'de ABD'nin diplomatik misyonlarında çalışan üç görevli ve en az altı ABD vatandaşı, ağırlıklı olarak Fethullah Gülen Yapılanması ile ilgili soruşturmalar kapsamında tutuklu durumdaydı.

Özellikle ABD vatandaşı Rahip Andrew Brunson'ın tutukluluğu, Washington yönetiminin Türkiye'ye yaptırım uygulamasına neden olmuştu.

Brunson ve diğer bazı diplomatik misyon çalışanları ile ABD vatandaşları serbest bırakıldı ve yürütülen görüşmelerle ilişkilerde bir normalleşme süreci başlatıldı.