Dünya

BM acı tabloyu duyurdu: Dünya genelindeki çatışmalarda sivil ölümler yüzde 72 arttı!

2023'ün ortasında 110 milyon kişi yerinden edildi

21 Mayıs 2024 19:59

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatör Yardımcısı Joyce Msuya, dünya genelindeki çatışmalarda sivil ölümlerin 2023'te bir önceki yıla göre yüzde 72 artış gösterdiğini belirterek, BM'nin geçen yıl 33 bin sivil ölümü kayda geçtiğini bildirdi.

Msuya, BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) düzenlenen oturumda, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in çatışmada sivillerin korunmasına ilişkin yıllık raporu hakkında üyeleri bilgilendirdi.

BMGK'nin sivillerin korunmasını gündemine almasının üzerinden 25 yıl geçtiğini anımsatan Msuya, aynı zamanda çatışmada sivillerin korunmasına yönelik Cenevre Sözleşmesi'nin de 75. yıl dönümü olduğunu hatırlattı.

Msuya, 2023'ün sivillerin çatışmada korunması bağlamında kötü bir yıl olduğuna dikkati çekerek, Hamas'ın 7 Ekim saldırısı ile İsrail'in saldırıları sonucu daha önce görülmemiş düzeylerde ölüm, yıkım ve acının ortaya çıktığını kaydetti.

"Gazze halkının yüzde 75'i zorla yerinden edildi." ifadesini kullanan Msuya, insan eliyle oluşturulan bir kıtlığın kapıda olduğunu bildirdi.

Msuya, Gazze'de on binlerce insanın öldürüldüğünü ve "çocuklara yönelik savaşın" ortaya çıktığını belirtti.

Sivil ölümler 2023'te bir önceki yıla göre yüzde 72 arttı

Sudan'da da 2023'te korkunç bir çatışmanın ortaya çıktığını anımsatan Msuya, on binlerce sivilin öldürüldüğünü ve binlercesinin yaralandığını dile getirdi.

Msuya, diğer taraftan Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Myanmar, Nijerya, Sahel, Somali, Suriye ve Ukrayna'da da devam eden çatışmaların siviller üzerindeki etkisine işaret ederek, "BM, geçen yıl 33 bin sivil ölüm kayda geçti. Gerçek rakamların çok daha yüksek olduğunu düşünüyoruz. Bu bir önceki yıla göre yüzde 72'lik bir artış." dedi.

Patlayıcı silah kullanımının siviller üzerinde felaket etkileri bulunduğunun altını çizen Msuya, Sudan ve Ukrayna'da sivil ölümlerin temel nedeninin söz konusu silahların kullanımı olduğunu kaydetti.

Msuya, "Tüm çatışmalar ele alındığında, yoğun nüfuslu alanlarda patlayıcı silahlar kullanıldığında ölenlerin yüzde 90'ı sivillerden oluşuyor." ifadesini kullandı.

2023'ün ortasında 110 milyon kişi yerinden edildi

Çatışmalarda zorla yerinden edilmeye dikkati çeken Msuya, 2023'ün ortasında 110 milyon kişinin çatışma, baskı, şiddet ve insan hakları ihlalleri nedeniyle yerinden edildiğini bildirdi.

Msuya, çatışmanın açlığı da tetiklediğini belirterek, 19 çatışma bölgesinde 117 milyon kişinin kriz düzeyinde gıda güvencesizliğiyle mücadele ettiğini aktardı.

Sivillerin maruz bırakıldığı zararın 2023'te alarm verici düzeyde olduğunu, uluslararası insancıl hukuk ve uluslararası insan hakları hukukuna uyulmadığının altını çizen Msuya, aynı zamanda BMGK'nin sivillerin korunması yönünde 25 yıldır kabul ettiği kararların da uygulanmadığının göstergesi olduğunu söyledi.

Msuya, "Çatışmada tarafların yükümlülüklerini yerine getirmesi için çabalarımızı iki katına çıkarmalıyız." mesajını verdi.

Suçluların cezalandırılmasının önemine işaret eden Msuya, "Bu çerçevede Uluslararası Ceza Mahkemesinin bağımsızlığını ve tarafsızlığını korumalıyız." değerlendirmesinde bulundu.