Dünya

BM Genel Sekreteri Guterres: Gazze çocuklar için mezarlığa dönüşüyor

Guterres, Gazze'de yaşanan felaketin insani ateşkes ihtiyacını her geçen saat daha da acil hale getirdiğini söyledi

07 Kasım 2023 21:27

BM Genel Sekreteri António Guterres, Filistin'de yaklaşık üç milyon insana yardım etmek üzere 1,2 milyar dolarlık insani yardım çağrısının desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.

New York'taki BM Genel Merkezi'nde gazetecilere açıklamalarda bulunan Guterres, ”Gazze'de yaşanan kâbus insani bir krizden çok daha fazlasıdır. Bu bir insanlık krizidir" dedi.

İsrail güçleri ile Hamas arasında artan şiddet ve çatışmaların genişlemesinden duyduğu ciddi endişeyi dile getiren Guterres, "Doğu Kudüs de dahil olmak üzere işgal altındaki Batı Şeria kaynama noktasında" dedi.

TIKLAYIN | Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler

"Gazze'de yaşanan felaketin insani ateşkes ihtiyacını her geçen saat daha da acil hale getirdiğini" vurgulayan Guterres, sivillerin korunmasının her şeyden önemli olduğunu söyledi.

Guterres,”Gazze çocuklar için mezarlığa dönüşüyor. Her gün yüzlerce kız ve erkek çocuğun öldürüldüğü ya da yaralandığı bildiriliyor. Dört haftalık bir süre zarfında, en az otuz yıldır herhangi bir çatışmada öldürülenden daha fazla gazetecinin öldürüldüğü bildiriliyor. Örgütümüzün tarihindeki benzer dönemlere kıyasla daha fazla Birleşmiş Milletler yardım görevlisi öldürüldü” diye konuştu. 

"İhtiyaç Okyanusu"

BM ve ortakları tarafından başlatılan insani yardım çağrısı, Gazze Şeridi'ndeki tüm nüfusa ve Doğu Kudüs de dahil olmak üzere Batı Şeria'daki yarım milyon Filistinliye yardımcı olacak.

Çatışmalardan önce günde 500 olan yardım kamyonu sayısı son iki hafta içinde 400'e ulaştı ve bu yardımlar arasında en çok ihtiyaç duyulanlardan biri de yakıt. 

Guterres da, ”Yakıt olmadan, kuvözlerdeki yeni doğmuş bebekler ve yaşam destek ünitesindeki hastalar ölecek" diye uyardı. Genel Sekreter, ”Su pompalanamıyor ya da arıtılamıyor. Ham kanalizasyon yakında sokaklara fışkırmaya başlayabilir ve hastalıkları daha da yayabilir. Kritik yardımlarla yüklü kamyonlar yolda kalacak” dedi.

"Derhal insani ateşkes sağlanmalı"

Genel Sekreter, bundan sonra izlenecek yolun açık olduğunu belirterek, derhal insani ateşkes sağlanması ve tüm tarafların uluslararası insani hukuka saygı göstermesi çağrısını yineledi.

Guterres, ”Daha fazla gıda, daha fazla su, daha fazla ilaç ve tabii ki yakıt - Gazze'ye güvenli, hızlı ve ihtiyaç duyulan ölçekte girmelidir. Hem de hemen şimdi. Gazze'de ihtiyacı olan herkese yardım malzemesi ulaştırması için sınırsız erişim sağlanmalı. Hem de hemen şimdi. Ve sivillerin canlı kalkan olarak kullanılmasına son verilmesi. Hem de hemen şimdi" dedi.

TIKLAYIN | Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler

"Çatışma genişliyor, nefret yükseliyor"

Çatışmanın daha geniş çaplı etkilerine de değinen Guterres, "Lübnan ve Suriye'den Irak ve Yemen'e uzanan tırmanma sarmalına" işaret etti. Çatışmaların sona erdirilmesi çağrısında bulunan Guterres, "soğukkanlılık ve diplomatik çabaların galip gelmesi gerektiğini" söyledi.

Guterres, nefret dolu söylemlerin ve provokatif eylemlerin de sona ermesi gerektiğini sözlerine ekledi. Guterres, antisemitizm ve Müslüman karşıtlığının artmasından derin rahatsızlık duyduğunu belirterek, dünyanın birçok yerinde hem Yahudi hem de Müslüman toplumların kişisel güvenlikleri ve emniyetleri için yüksek alarmda olduklarını kaydetti.

Guterres, ”Gazze'deki sivilleri düşünüyorum -büyük çoğunluğu kadın ve çocuk- acımasız bombardıman karşısında dehşete düşmüş durumdalar. Yaklaşık bir ay önce İsrail'de işkence edilerek öldürülenleri ve sadece hayatlarını yaşarken evlerinden, ailelerinden, arkadaşlarından kaçırılan rehineleri düşünüyorum” dedi.

Genel Sekreter, ayrıca BM Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWA'nın Gazze'de öldürülen 89 çalışanının öldürüldüğünü hatırlattı.

TIKLAYIN | Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler