Gündem

Boğaziçi Üniversitesi'ne alınmayan eski rektör Prof. Dr. Üstün Ergüder: Rektör Naci İnci daha sonra arayarak özür diledi

Rektörün seçimle gelmesini isteyen akademisyenlerin 3 yılı aşkın süredir eylem yaptığı Boğaziçi Üniversitesi'nde bazı akademisyenler ve mezunlar kampüse yönetim kararıyla alınmıyor

23 Nisan 2024 18:02

T24 Haber Merkezi

2021'den bu yana rektörün seçimle gelmesi için akademisyenlerin protestolarının devam ettiği Boğaziçi Üniversitesi'nde bugün kampüse alınmayan, okulun seçimle ilk göreve gelen eski rektörlerinden Prof. Dr. Üstün Ergüder, Rektör Naci İnci'nin kendisini aradığını, özür dilediğini belirtti. Ergüder, durumu anlayışla karşıladığını ifade etti. 

1992-2000 yılları arasında rektörlük görevini üstlenen ve 50 yılını Boğaziçi Üniversitesi’nde geçiren Ergüder, bugün kampüse giremedi. Prof. Dr. Mine Eder, durumu "Az önce 1992-2000 yılları arasında yaptığı rektörlük de dahil 50 yılını Boğaziçi Üniversitesine vermiş Üstün Ergüder hocamızın kampüse alınmadığını öğrendim. Yazıklar olsun! Bilmeyenler için, kendisi Boğaziçi’nin ilk seçilmiş rektörüdür. Ve herkesin fotoğrafını çektiği kampüsün ana yeşil meydanının ismi Üstün Ergüder meydanıdır" sözleriyle duyurdu. 

Yaşadığı olayla ilgili T24'e konuşan Prof. Ergüder, Prof. Naci İnci'ye kampüse alınmaması üzerine mesaj attığını ve İnci'nin kendisini arayarak üzüntülerini dile getirdiğini söyledi. Ergüder, "Telefon etmesi, benim için iyi bir şeydi" dedi. 

Prof. Ergüder,  "Amblemimin emekli olduğunu söylediler, almadılar içeri. Eski rektör olduğumu söyledim ama elimde kart vs. yoktu, sadece arabamda amblem vardı. Beni eskiden hep tanırlardı ama kapıdaki kişi yeni bir arkadaştı sanırım. Sonra Rektör'e WhatsApp'tan mesaj attım, kendisi özür diledi" dedi.

Prof. Ergüder, Boğaziçi Üniversitesi'ne daha önce de pek çok akademisyenin alınmadığının hatırlatılması üzerine, "Ben 25 yıl oldu oradan ayrılalı, hocaların alınmadığını duyuyorum ama durum nedir bilemiyorum. Rektör böyle bir hadise olduğu için üzgün olduğunu söyledi. Benim için telefon etmesi iyi bir şeydi" ifadelerini kullandı. 

TIKLAYIN - Boğaziçi Üniversitesi’nin seçimle göreve gelen ilk rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder okula alınmadı

Twitter'dan açıklama yaptı 

Rektör Prof. Dr. Naci İnci, yaşanan durumun medyaya yansımasının arından Twitter'dan şu açıklamayı yaptı: 

"Eski Rektörümüz ve değerli meslektaşım Üstün Ergüder’in üniversitemiz kampüsüne girişinin kısıtlanması söz konusu değildir. Bu sabah bir yanlış anlama nedeniyle kampüs girişinde yaşanan talihsiz olayın ardından kendisi ile görüşerek durumu açıkladım. Kendisi de anlayışla karşıladı. Basit bir yanlış anlamadan farklı anlamlar çıkarılması doğru değildir."

"Üniversite Rektörlüğüne sirayet eden bu işgüzarlık son bulmalı"

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, X hesabından yaptığı açıklamayla Boğaziçi Üniversitesi’nin ilk seçilmiş rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder'in kampüse alınmamasına tepki gösterdi. Özel, "Boğaziçi Üniversitesi’nin ilk seçilmiş rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder'in uzun yıllar görev yaptığı üniversitesine bugün alınmadığını öğrendim. Bu karar, Boğaziçi Üniversitesi geleneklerine, akademinin, bilimin ve üniversitenin ruhuna aykırıdır. Üniversite Rektörlüğüne sirayet eden bu işgüzarlık son bulmalıdır." ifadelerini kullandı.
 

Prof. Dr. Üstün Ergüder kimdir?

Üstün Ergüder, lise eğitimini Robert Kolej'inde, lisans eğitimini ise İngiltere Manchester Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü'nde tamamlamıştır. ABD Syracuse Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi dalında doktora yapan Ergüder, 1969-2000 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak çalışmıştır. Aynı üniversitede, 1988-1992 yılları arasında Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanlığı, 1992-2000 yılları arasında Rektör olarak görev yapmıştır. 2000 yılından bu yana Sabancı Üniversitesi'nde öğretim üyesi ve Üniversite’nin İstanbul Politikalar Merkezi'nin Direktörü olarak görev yapmaktadır. ABD'de State University of New York ve Syracuse üniversitelerinde de “misafir profesör” olarak ders vermiş olan Ergüder, Michigan Üniversitesi'nde ise “misafir araştırmacı” olarak bulunmuştur. Ergüder’in yurt dışında yayımlanan bilimsel makalelerinin yanı sıra iki kitabı bulunmaktadır.