Kültür-Sanat

Bozcaada Caz Festivali, 'Oyun' temasıyla 8-9-10 Eylül'de adada

Hollandalı kültür tarihçisi Johan Huizinga’nın 'Homo Ludens’i, yani 'Oyuncu İnsan’ına selam duran festival, son yıllarda hepimizi farklı şekillerde zorlayan koşulların karşısında “oyun” oynamanın yaratıcı gücünü açığa çıkarmayı amaçlıyor.

24 Temmuz 2023 16:32

T24 Kültür Sanat

2017 yılından bu yana Bozcaada’yla cazı buluşturan Bozcaada Caz Festivali, dünyanın farklı köşelerinden çıkıp gelen cazın usta isimlerinin yanı sıra yeni yetenekleri sahnesinde ağırlamaya hazırlanıyor.

Festivalin yedinci senesinde katılımcılar adanın kendine özgü atmosferinde caz ritimleriyle buluşurken, sanattan gastronomiye dek pek çok farklı disiplinle temas kuran kapsamlı BCF Keşif programıyla üç gün sürecek bir programa davetli. 
 

Festival programı

8 Eylül Cuma

Ferit Odman Quintet

Islandman

Meral Polat Trio

Nubya Garcia


9 Eylül Cumartesi

Dock in Absolute

Kazy Lambist

Komfortrauschen

Volkan Öktem


10 Eylül Pazar

Avishai Cohen Big Vicious

Bozcaada Ensemble (Derya Yıldırım & Elif Dikeç & Itamar Borochov & İsmail Altunbaş)

Claptrap

Hissikablelvuku

Bozcada Caz Festivali'nin festivale katılacak müzisyenlerle ilgili hazırladığı basın bülteni şöyle:

"Festivalin ilk gününde Kürtçe Anadolu halk ve dağ türkülerini katıksız bir blues ruhuyla sahneye taşıyan Meral Polat Trio’nun içten, hüzünlü ve her şeye rağmen umutlu müziğiyle başlayıp, Türkiye'de caz davulunun öncülerinden Ferit Odman’ın “Autumn In New York” ve “Nommo” albümlerindeki beşli aranjmanlarına yer vereceği konserle, hard-bop dünyasının derinlerine doğru yola devam edeceksiniz.

“Var olmayan bir adanın hikâyelerinden” beslendiğini söyleyerek yola çıkan Islandman’in psikedelik gitar ve sonsuzluk hissiyatlı ritimleriyle tüm dünyayla bağ kurduğunuzu hissederken, Nubya Garcia’nın melodileri ise Bozcaada’nın rüzgârında size eşlik edecek."



"Bozcaada Caz Festivali’nin ikinci gün sahnesinde ağırlayacağı isimlerden biri Lüksemburg’dan üç kişilik genç ve dev bir kadro: Dock in Absolute. Progresif caz ve neo cazı piyano, elektrik bas ve davulla benzersiz bir şekilde harmanlayan grubun etkileyici sahne performansına yakından tanık olurken, Volkan Öktem’in #7’siyle, sanatçının 30 yıllık müzik hayatı süresince deneyimlediği farklı müzikal tarzların izdüşümlerine tanık olacaksınız.

Festivalde, canlı teknoya dair bildiğiniz her şeyi unutturacak Komfortrauschen ile katıksız bir tekno enerjiyle buluşurken, Güney Fransa’nın sakin ve güneşli ruhunu elektronik müzikle kusursuz bir şekilde buluşturan Kazy Lambist ise dans dolu bir gece vadediyor."

"Festivalin kapanış gününde ise Bova Sahne’de doğan özel bir proje sizi bekliyor: Hissikablelvuku ile eskinin pastoral yaklaşımı ve günümüz endüstrisinin imkânlarını bir arada deneyimlerken, makamsal ezgiler ve doğaçlamalar, rock, caz, etnocaz, elektronik, tekno, afrobeat, noise gibi türler eşliğinde sahnede o an cereyan eden bir icraya tanık olacaksınız.

Anadolu müziğine kendi dokunuşunu katan Bozcaada Ensemble ise yalnızca Bozcaada Caz Festivali’nde tanık olabileceğiniz bir performansa davet ediyor sizi. Sevilen trompetçi Avishai Cohen’in elektronika, ambient ve psikedelik dokunuşlarla kendine has bir sound yaratan grubu Big Vicious’ın ardından progresif teknodan elektronikaya, tribal ritimlerden acid house esintilere uzanan eklektik setleriyle tanınan yapımcı ve DJ Claptrap, namıdiğer Gaurav Narula, Berlin ruhunu Bozcaada’ya taşıyacak.

Yaratıcı ve kendine has gitar çalma tarzıyla tanınan Avrupa'nın "yükselen yıldız"ı Teis Semey de festival boyunca caz, punk ve elektronik doğaçlama türlerinin tam kesişiminde yer alan müziğiyle farklı sahnelerde dinleyicilerle buluşacak.

BCF Keşif programı, birlikte yeni “oyun”lar kurmaya çağırıyor

Her yıl farklı bir tema etrafında geliştirilen ve disiplinlerarası etkinliklerden oluşan BCF Keşif programı, bu yıl “oyun”un tüm insanlık tarafından paylaşılan özünü keşfetmeye davet ediyor.

Hollandalı kültür tarihçisi Johan Huizinga’nın Homo Ludens’i, yani Oyuncu İnsan’ına selam duran festival, son yıllarda hepimizi farklı şekillerde zorlayan koşulların karşısında “oyun” oynamanın yaratıcı gücünü açığa çıkarmayı amaçlıyor. BCF Keşif programı, hayata daha sıkı tutunmak, kendimizle ve diğerleriyle daha derin bağlar kurmak, umudumuzu yeşertmek, zihinsel sağlığımızı korumak için bu yıl oyun oynamayı hatırlamak ve hatırlatmak istiyor.

Program, festivalin savunuculuk alanları olan toplumsal cinsiyet eşitliği, ekolojik dönüşüm ve toplumsal kapsayıcılık üzerinde dururken kültür politikaları, adanın yerel ve kültürel tarihi, gastronomi, girişimcilik, sanat ve well-being dahil olmak üzere farklı ilgi alanlarına hitap eden kapsamlı bir etkinlik seçkisi sunuyor. “Oyun” temasına farklı disiplinler aracılığıyla bakmak üzere tasarlanan BCF Keşif programında oyun oynamanın doğasını keşfedeceğiniz, sınırların silikleştiği, içinizdeki oyuncu düşünce yapısını özgürce deneyimleyeceğiniz pek çok performans, atölye ve etkinlik sizi bekliyor.

Bozcaada Caz Festivali’nin kimliğinin ve iletişim çalışmalarının arkasındaki isim olan Monroe Creative Studio, her yıl bir sanatçı ile iş birliği yaparak festivalin artistik sürekliliğine yeni bir katman ekliyor. 2021 yılında Eda Çağıl Çağlarırmak, 2022’de Ecem Yüksel ile yapılan iş birlikleri sonrasında bu sene Ece Ağırtmış, festivale özel çalıştığı eseriyle Bozcaada Caz Festivali’nde...

Bozcaada Caz Festivali için kombine veya günlük biletinizi buradan satın alabilirsiniz.