Dünya

Brezilya'nın eski lideri Bolsonaro, müttefikleri tutuklanınca Macar büyükelçiliğine sığınmış

Olayın basına yansımasının ardından Brezilya, Macar büyükelçiyi Dışişleri'ne çağırdı

26 Mart 2024 07:31

T24 Dış Haberler

Brezilya'nın eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun, federal polis müttefiklerini tutukladığı sırada Macaristan Brazilya Büyükelçiliği'nde iki gece boyunca "saklandığının" ortaya çıkması, iki ülke arasında gerilime sebep oldu. Brezilya Dışişleri Bakanlığı, Macaristan Brazilya Büyükelçisi'ni durum ile ilgili açıklama yapması için bakanlığa çağırdı. 

New York Times'ın elindeki kamera kayıtlarına göre şubat ayında Bolsonaro, kendisine yakın iki ismin hükümeti devirmeye çalışma şüphesiyle tutuklanmasının ardından Macaristan'ın büyükelçiliğine sığındı. 

New York Times, Bolsonaro'nun büyükelçilikte kalmasının, "aşırı sağcı bir başka lider olan Macaristan Başbakanı Viktor Orbán ile olan dostluğunu, ülkesinde cezai soruşturmalarla karşı karşıyayken Brezilya adalet sisteminden kaçmak için kullanmaya çalıştığını" gösterdiği değerlendirmesinde bulundu.

Bolsonra, pazartesi günü Metropoles sitesine yaptığı açıklamada haberleri doğrulayarak, "Büyükelçilikte olduğumu inkar etmeyeceğim. Başka nerede olduğumu ise söylemeyeceğim. Bazı dünya liderlerinden oluşan bir arkadaş çevrem var. Endişeliler. Onlarla ülkemizin çıkarına olacak konularda konuşmak istiyorum. Bu kadar. Geriye kalanı spekülasyon" dedi. 

Yapılan bir başka açıklamada Bolsonaro'nun avukatları, "Eski devlet başkanı dostane bir ülkeyle temasta kalmak için oradaydı" dedi.

Başkanlık seçimlerinde solcu rakibi Luiz Inácio Lula da Silva'ya yenilerek 2022 sonlarında iktidarı kaybeden Bolsonaro, Covid aşı kayıtlarında sahtecilik yaptığı, pahalı yabancı hediyeleri hortumlamaya çalıştığı ve en ciddisi de halefinin hükümetini devirmeyi planladığı iddialarıyla ilgili bir dizi cezai soruşturmayla karşı karşıya.

8 Şubat'ta Bolsonaro, 8 Ocak 2023'te Bolsonaro destekçilerinin başkentte isyan çıkardığı iddia edilen darbe girişimiyle ilgili federal polis soruşturmasının bir parçası olarak pasaportunu teslim etmek zorunda kaldı. İki yakın yardımcısı, Marcelo Costa Câmara ve Filipe Martins tutuklandı ve Bolsonaro yönetiminin güçlü eski üyeleriyle bağlantılı adresler arandı.

Aynı akşam Orban, Bolsonaro'nun elini sıkarken çekilmiş bir fotoğraf paylaşarak, "Dürüst bir vatansever. Mücadeleye devam sayın Başkan" yazdı.

New York Times'ın elindeki kayıtlara göre 4 gün sonra, 12 Şubat pazartesi günü saat akşam 9.34 sularında siyah bir araba Macaristan Brazilya Büyükelçiliği'nin önüne geldi. 3 dakika sonra Büyükelçi, Bolsonaro olduğu düşünülen kişinin içeri girmesine izin verdi. 

Bolsonaro'nun iki günlük saklanma süreciyle ilgili haberler çıkmasının ardından, eski liderin "adaletten kaçtığı" gerekçesiyle tutuklanması için bazı muhalifler çağrı yaptı.

Olayın ortaya çıkmasının ardından Brezilya Dışişleri Bakanlığı, Macaristan Brazilya Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırdı. Haberlere göre Macar Büyükelçi Miklós Halmai, pazartesi günü bakanlıkta Brezilyalı diplomatlarla yaptığı görüşmede 20 dakika boyunca sessiz kaldı.