Dünya Basınında Bugün

Britanya'da aileler İkinci Dünya Savaşı'ndan beri en yüksek vergileri ödeyecek; Yunanistan'da iktidar partisi, SYRIZA karşısındaki liderliğini koruyor | Dünya Basınında Bugün

29 Eylül 2023 09:39

T24 Dış Haberler

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İçişleri Bakanı Suella Braverman ile çelişen çokkültürlülük yorumlarında bulundu. Sunak, İngiltere'nin çokkültürlülük konusundaki sicilinden son derece gurur duyması gerektiğini söyledi. Britanya'da Northumberland, Hadrian Duvarı'ndaki Sycamore Gap'te bulunan 300 yıllık bir ağacın zincirle kesilmesinin ardından 16 yaşında bir çocuk tutuklandı. Mali Araştırmalar Enstitüsü, Britanya'da vergi yükünün bu Parlamento döneminde İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana hiç olmadığı kadar artacağını açıkladı. Harry Potter filmlerinde Hogwarts'ın sert ama nazik müdürü Dumbledore rolüyle daha da geniş bir üne kavuşan İrlanda doğumlu aktör Michael Gambon, 82 yaşında hayatını kaybetti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hindistanlı mevkidaşı Subrahmanyam Jaishankar ile Washington'da bir araya geldi. Yunanistan'ın iktidardaki muhafazakârları, solcu muhalefet partisi karşısındaki güçlü liderliğini sürdürüyor. Geçerli oyların da hesaba katıldığı tahmini sonuçlara göre, bugün bir genel seçim yapılsa Yeni Demokrasi yüzde 38 oy almayı beklerken, SYRIZA yüzde 19 ile bunun yarısına ulaşabiliyor.

29 Eylül 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Times | Suella Braverman ile Rishi Sunak'tan çelişen 'çokkültürlülük' açıklamaları

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İçişleri Bakanı Suella Braverman ile çelişen çokkültürlülük yorumlarında bulundu. Sunak, İngiltere'nin çokkültürlülük konusundaki sicilinden son derece gurur duyması gerektiğini söyledi.

Sunak, İngiltere'nin "insanları topluma entegre etme konusunda inanılmaz bir iş çıkardığını" söyledi ve ülkeyi "fantastik bir çok kültürlü demokrasi" olarak tanımladı. Başbakan, Salı günü Washington'da bir konuşma yapan ve çokkültürlülüğün başarısız olmuş "yanlış yönlendirilmiş bir dogma" olduğunu söyleyen Suella Braverman ile aynı fikirde olup olmadığını söylemekten defalarca kaçındı.


The Guardian | Kevin Costner'ın filmindeki ikonik ağacı kesen 16 yaşındaki çocuk tutuklandı

Britanya'da Northumberland, Hadrian Duvarı'ndaki Sycamore Gap'te bulunan 300 yıllık bir ağacın zincirle kesilmesinin ardından 16 yaşında bir çocuk tutuklandı.

Kevin Costner'ın 1991 yapımı Robin Hood: Hırsızlar Prensi filminde de yer alan ağacın yok edilmesi yöre halkını şaşkına çevirdi.


The Daily Telegraph | Ailelerin vergi yükü artıyor

Mali Araştırmalar Enstitüsü, Britanya'da vergi yükünün bu Parlamento döneminde İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana hiç olmadığı kadar artacağını açıkladı.

2019'da GSYH'nin yüzde 33'ü olan bu rakamın gelecek yıl yüzde 37'ye yükseleceğini belirten düşünce kuruluşu, bunun karşılaştırılabilir kayıtların tutulmaya başlandığı tarihten bu yana bir parlamento dönemindeki en büyük sıçrama olduğunu söyledi.


The New York Times | 'Hogwarts ve ötesinde büyüleyici aktör' Michael Gambon, 82 yaşında hayatını kaybetti 

Sahne ve beyazperde çalışmalarıyla hem izleyicilerin hem de meslektaşlarının beğenisini kazanan ve Harry Potter filmlerinde Hogwarts'ın sert ama nazik müdürü Dumbledore rolüyle daha da geniş bir üne kavuşan İrlanda doğumlu aktör Michael Gambon, 82 yaşında hayatını kaybetti.


Al Jazeera | ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hindistanlı mevkidaşı ile görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hindistanlı mevkidaşı Subrahmanyam Jaishankar ile Washington'da bir araya geldi. ABD, Hindistan'ı Kanada'nın önde gelen bir Sih Kanadalı liderin öldürülmesine ilişkin soruşturmasında iş birliği yapmaya çağırdı.

Blinken ile yaptığı görüşmenin başında ABD başkentine "geri dönmenin güzel olduğunu" söyleyen Jaishankar, Yeni Delhi'deki son G20 zirvesinde verdiği destek için Washington'a teşekkür etti.


eKathimerini | Yunanistan'da iktidardaki muhafazakarlar, SYRIZA karşısındaki liderliğini koruyor

Pulse tarafından gerçekleştirilen bir kamuoyu yoklamasına göre; Yunanistan'ın iktidardaki muhafazakârları, solcu muhalefet partisi karşısındaki güçlü liderliğini sürdürüyor.

Geçerli oyların da hesaba katıldığı tahmini sonuçlara göre, bugün bir genel seçim yapılsa Yeni Demokrasi yüzde 38 oy almayı beklerken, SYRIZA yüzde 19 ile bunun yarısına ulaşabiliyor.

Anket, Stefanos Kasselakis'in SYRIZA'nın yeni lideri olarak seçilmesinin ardından 25-27 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirildi. Haziran ayındaki genel seçimlerde parti oyların sadece yüzde 17.8'ini toplayabilmişti.

Aynı ankete göre merkez sol PASOK yüzde 12 oy alırken, onu yüzde 9 ile komünist KKE, yüzde 6 ile milliyetçi Yunan Çözümü ve yüzde 4 ile neo-faşist Spartiates (Spartalılar) izliyor. Aşırı muhafazakar Niki (Zafer) partisi ve sol popülist Özgürlük Yolu partilerinin her ikisi de Parlamento'ya girme barajı olan yüzde 3'e ulaşabiliyor.