Gündem

Can Atalay’ın avukatından Adalet Bakanı’na: Tümüyle hatalı ve yanlış bir hukuki değerlendirme

“Yaptığı, çok açık biçimde Yargıtay hâkimlerine talimat vermektir!”

09 Haziran 2023 08:05

Türkiye İşçi Partisi'nden Hatay Milletvekili seçilen Gezi tutuklusu Şerafettin Can Atalay'ın avukatı Deniz Özen, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un, “Yargıtay'da görülen bir dava. Hüküm verilmiş ve hükümlü olarak dosyası devam ediyor. Gezi Davası anayasal düzenle ilgili bir konu. Anayasa'nın 14. maddesindeki dokunulmazlık kapsamı dışında olan dosyalardan" açıklamasına yönelik, “Tümüyle hatalı ve yanlış bir hukuki değerlendirme” dedi.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Anayasa'nın 138. maddesine göre hiçbir makamın davayla ilgili emir, talimat veremeyeceğine, telkinde bulunamayacağına işaret eden Özen, şöyle konuştu:

“Yaptığı, çok açık biçimde Yargıtay hâkimlerine talimat vermektir!”

“Bahsettiğimiz kişi adalet bakanı. Hâkimler idari açıdan adalet bakanına bağlı. Adalet Bakanı'nın yaptığı şey çok açık biçimde Yargıtay hâkimlerine talimat vermek ya da telkinde bulunmak anlamını taşır. Bu bakımdan suçtur. Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüstür. Umarım Yargıtay hâkimleri bu teşebbüsün sonuç doğurmasına izin vermezler.”

“Tahliyesi gerekir, Yargıtay hakimlerinin takdir yetkisi altında olan bir durum değil”

Dosyanın dokunulmazlık kapsamı dışında kaldığı iddiasının da gerçeği yansıtmadığını, bu konuda AYM kararı bulunduğunu kaydeden Özen, “Tahliyesi gerekir. Yargıtay hâkimlerinin takdir yetkisi altında olan bir durum değil. Anayasa'nın açık hükmü var. Anayasa'nın uygulanmadığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.