Çevre

Çevre örgütlerinden “Çok Geç Olmadan Yaşam Alanlarımızı Savunuyoruz” mitingine çağrı

“Ege’den Doğu’ya, Karadeniz’den Akdeniz’e çok yönlü bir ekolojik talan, yağma var”

21 Ekim 2022 13:25

Muğla Çevre Platformu, 50’ye yakın çevre örgütüyle birlikte, Muğla’da canlıların yaşam alanlarını tehdit eden uygulama ve kararlara karşı 6 Kasım 2022 Pazar günü “Çok Geç Olmadan Yaşam Alanlarımızı Savunuyoruz Muğla” mitingi düzenleyeceğini duyurdu.

Platformdan yapılan açıklamada, “Bir kez daha tüm demokratik kitle örgütlerini, sendikaları, meslek insanlarını, yaşam ve hak savunucularını, emekçileri, işsizleri, kadınları, gençleri, yaşlıları, tüm yaşam alanlarından ve/veya haklarından edilmişleri, yaşam alanlarını ve haklarını kaybetme korkusuyla yaşayan hemşehrilerimizi  6 Kasım’da planladığımız yaşam alanlarımızı savunuyoruz miting ve yürüyüşümüze çağırıyoruz” denildi.

"Sadece Muğla değil, tüm Türkiye, tüm gezegen tehdit altında…"

Çağrıcılar şunları kaydetti:

“Sadece Muğla’ya değil, tüm gezegene zarar veren termik santraller; köylerimizi, zeytinlikleri yutan kömür ocakları; ekili toprağı mahveden çimento fabrikaları; denizlerimizi çalacağından kuşku duymadığımız büyük yat limanları; milli parklara, sulak alanlara, akarsu yataklarına, sahillere yapılan binlerce, on binlerce hanelik yeni beton inşaatlar; işgal edilen kıyılar; deşarj projeleriyle kirletilen denizler; pet şişelerde metalaştırılan içme suları ve daha neler neler…

Bir yanda bu projelerle zenginleştikçe zenginleşen para babaları, öbür yanda ekmeğinden, suyundan, toprağından, denizinden, kıyısından, ormanından olan işçi, köylü tüm emekçiler; kadınlar, gençler, yaşlılar, tüm vatandaşlar…

Tüm canlılarla birlikte soluduğumuz havadan; yine birlikte yaşadığımız, ektiğimiz-diktiğimiz topraktan;  ormanlardan, geçim kaynağımız zeytinliklerden; tüm canlıların yaşam kaynağı akarsulardan, göllerden; her gün biraz daha çekilen yer altı sularından; yosunlarıyla, balıklarıyla paylaştığımız denize, kıyılara varıncaya kadar bütün ortak yaşam alanlarımız, müştereklerimiz saldırı altında…

"Bu sistem, insana, suya, toprağa, havaya düşman!"

Gezegenimiz ekolojik bir kriz yaşıyor. Bu kriz, toplumsal, ideolojik, politik, kültürel ve ekonomik krizden bağımsız değil. Bu kriz, kalkınmacı ve endüstriyel kapitalist sistemin sonucu. Bu sistem, insana, suya, toprağa, havaya düşman!

Şairin dediği gibi:

"Onlar ümidin düşmanıdır sevgilim
Akar suyun
Meyve çağında ağacın
Serpilip gelişen hayatın düşmanı…"

“Kentler betonlaştırıldı, kentsel dönüşüm adı altında yağmalandı; havamız, suyumuz, toprağımız ticarileştirildi!”

Ülkemizde bugüne kadar sermayeden yana uygulanan politikalar nedeniyle doğal ve kültürel varlıklar talan edildi ve rant aracı haline getirildi. Kentler betonlaştırıldı, kentsel dönüşüm adı altında yağmalandı. Havamız, suyumuz, toprağımız metalaştırıldı, ticarileştirildi. Tarım çökertildi ve gıda egemenliği şirketlerin eline geçti. Kır-kent ayrımı iyice körüklendi. Kırlar boşaldı. İstisnalar hariç, devletin sunduğu ‘hizmetler’de halkın yararı değil, şirketlerin çıkarı, daha fazla rant gözetildi.  Çılgın projelerle, termik santrallerle, altın madenciliği ile, JES’lerle, RES’ler, GES’lerle, Yeşil Yol ile, deniz dolguları ile, sanayi yatırımları ile kırlar ve kentler, ovalar, yaylalar, tarım alanları, yeraltı ve yerüstü suları kirlendi ve zehirlendi.

“Ege’den Doğu’ya, Karadeniz’den Akdeniz’e çok yönlü bir ekolojik talan, yağma var”

Ege’den Doğu’ya, Karadeniz’den Akdeniz’e çok yönlü bir ekolojik talan, yağma var... Kentimizde sahiller, koylar, deniz, ormanlar, doğal sit alanları, kültürel ve tarihi zenginlikler satışa çıkarılmış,  ormanlarımızın onda birini yangınlarla kaybetmemişiz gibi turizm tahsisleri ve madencilik faaliyetleri ile kalanı da yok edilmek isteniyor. Bu iktidar,  Muğla coğrafyasının yüzde 59’unu madenlere ruhsat alanı olarak tahsis etti. Kömürlü üç termik santralle sürekli zehirlenen Muğla’da kömür ocakları, mermer ocakları, taş ocakları, feldspat ocakları, kil ve kireçtaşı ocakları vb. her türlü madencilik faaliyeti ile sadece doğa değil, yerleşim alanları da bir bir yok ediliyor. Bu ekolojik talana karşı Bodrum’da, Köyceğiz’de Sandras’ta, Milas’ta Tuzla’da, Göcek’te, Ortaca’da, Datça’da, Gökova’da, Yatağan’da, Marmaris’te Kızılbük’te, Bayır’da Deştin’te, Akbelen’de… Denizli’de Avdan’da, Uşak’ta, Aydın’da, İzmir’de Çeşme’de, Kazdağları’nda, İstanbul’da, Sinop’ta, İkizdere’de, İliç’te, Mersin’de, Dersim’de,  Şırnak’ta Cudi’de… bütün Muğla ve bütün yurtta meyve çağında ağacı, serpilip gelişen hayatı savunmak için mücadelemiz sürüyor.

Ekoloji krizine karşı mücadeleyi büyütmek üzere 6 Kasım’da tüm Muğlalıları ve çevre illerden tüm yaşam savunucularını, doğaya ve insana duyarlı tüm kurum ve kuruluşları, toprağına, suyuna, havasına sahip çıkan anlayışın yanında olmaya, destek vermeye, tüm canlıların sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını savunmaya, Türkiye’de ve Dünya’da ekolojik yıkıma izin veren politikalara ‘dur’ demek üzere, Muğla’ya Yaşam Alanlarımızı Savunmaya çağırıyoruz.”

Çağrıcılar Listesi

1             DİSK Muğla…

2             TMMOB - Elektrik Mühendisleri Odası Denizli Şubesi

3             Muğla Çağdaş Avukatlar Grubu

4             HDK Muğla İl Meclisi

5             Muğla Pir Sultan Abdal Kültür Derneği

6             Hacıbektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi

7             Datça Demokrasi Platformu

8             KESK - Eğitim-Sen - Köyceğiz

9             Ekoloji Birliği

10          İklim Adaleti Koalisyonu

11          Ege Çevre Platformu

12          İkizköy Çevre Komitesi

13          Marmaris Kent Konseyi Ekolojik Mücadele Komitesi

14          Marmaris Kent Konseyi

15          Gökova Ekolojik Yaşam Derneği

16          Sandrası Koruma Platformu

17          Akdeniz Yeşilleri Derneği

18          Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği

19          Datça Kent Konseyi

20          Güllük Körfezi Koruma Platformu

21          Muğla Çevre Geliştirme Derneği

22          Muğla Çevre Platformu

23          Deştin Çevre Platformu

24          Bayır Çevre Komitesi

25          Bodrum Kadın Platformu

26          Datça Kadın Platformu

27          Gökova Akyaka Kadın Dayanışması

28          Karya Kadın Derneği

29          Fethiye Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği

30          Menteşe Kadın Platformu

31          2017 Bodrum Yurttaş İnisiyatifi

32          Gökova Akyaka’yı Sevenler Derneği

33          Akyaka Kültür ve Sanat Derneği

34          Slow Food Gökova Birliği

35          Slow Food Bodrum Yaveş Gari Birliği

36          İdyma Çağdaş Sanat Derneği

37          CHP Muğla İl Örgütü

38          CHP Datça İlçe Örgütü

39          CHP Ula İlçe Örgütü

40          CHP Menteşe İlçe Örgütü

41          Devrimci Parti Muğla İl Örgütü

42          EMEP Muğla İl Örgütü

43          HDP Muğla İl Örgütü

44          Memleket Partisi Muğla İl Örgütü

45          Memleket Partisi Menteşe İlçe Örgütü

46          TİP Muğla İl Örgütü

47          SYKP Muğla İl Örgütü

48          Yeşil Sol P. Muğla İl Örgütü