Politika

CHP'li Alp'ten çobanlara mülakata tepki: AK Parti sizi milletvekili yaptı ama Kars'a gelsen çoban olamazsın

15 Mayıs 2024 18:55

CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, TBMM Genel Kurulu'nda; Kars'ta çobanlık için İŞKUR’A başvuran adaylara mülakat yapılmasına tepki gösterdi. Alp, "AK Parti sizi milletvekili yaptı ama Kars'a gelsen çoban olamazsın. Sizin mülakat ısrarınız bitmez. Bu işten vazgeçelim demek aklınıza bile gelmez. Aradan 1 yıl geçer, tekrar mülakat için ilana çıkarlar. Sen Kars'ın gençlerine bunu yapmayacaktın. Hani siz görevin gerektiği haller dışında mülakat yapmayacaktınız? Çobana mülakat yapmaya utanmadınız" dedi.

CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Kars’ta çobanlık için İŞKUR’a başvuran adaylara mülakat yapılmasını eleştirdi. Alp, şunları söyledi:

Gerçekten ibret alınacak bir mağduriyet hikayesi anlatacağım. Bu konuşmayı da Kars'ın işsiz gençleri ve ülkemin bütün mülakat mağdurları için yapıyorum ve eminim ki bu hadiseyi öğrendikten sonra parlamento çatısı altında birdaha mülakat sistemini savunacak tek bir parlamenter kalmayacak. Niye bu kadar iddialı söylüyorum? Bakınız Sayın milletvekilleri, Kars Kafkas Üniversitesi Veteriner Fkültesi çiftliğinde çalıştırmak üzere İşkur aracılığı ile 4 tane çoban almak üzere ilana çıkar. Şimdi mülakat yapmadık diyenlerin hepsine belge ve delil ile anlatacağım.

"Çobana mülakat yapmaya utanmadınız"

4 çoban almak istiyorlar, yöntem noter kurası ve sözlü sınav. Noter kurası sonucu adaylar mülakata davet ediliyor. Böylece asıl sözlü sınava girmek üzere hak kazanan adayları 6 Temmuz 2023 Perşembe günü çoban mülakatına davet ediyor. Bu çoban mülakatında koca YÖK adayları başarısız sayıyor. Bu onurlu çobanlar YÖK'e karşı ne yapar biliyor musun? Avukat tutar, dava açarlar ve davada verilen kararı okuyorum; Herhangi bir puanlamaya gidilmedi, yetersiz olmasının gerekçesi ortaya konulmadı. Bu nedenle sınavı iptal ettirir çobanlar. YÖK'ün sınavını, YÖK'ün mülakatını iptal ettirdiler. Fakat sizin mülakat ısrarınız bitmez. Bu işten vazgeçelim demek aklınıza bile gelmez. Aradan 1 yıl geçer, tekrar mülakat için ilana çıkarlar. Sen Kars'ın gençlerine bunu yapmayacaktın. Hani siz görevin gerektiği haller dışında mülakat yapmayacaktınız? Çobana mülakat yapmaya utanmadınız."

"Parayı kim buldu desek hepiniz bilirsiniz"

Milletvekillerine mülakattaki soruları hatırlatan Alp, şöyle konuştu:

"Şimdi sana soruyorum, mülakattaki soruya doğru cevap ver seni tebrik edeceğim. Sen bu soruyu bilirsen Kars'ta çoban olabilirsin. Bilemezsen Kars'ta çoban bile olamıyorsun. İlkokul mezunu olma şartıyla mülakata getirdiğiniz çobana sorulan soruyu sana soruyorum; Kars'ın ilk belediye başkanı kimdir? İşte bu milletvekili Kars'a gelse çoban bile olamaz. Bu sistemle bunları çoban bile yapmıyorlar. Çobana mülakatta sordukları tarih sorusu; yazıyı ilk çağda kim icat etti? Bilmiyor, seni de çoban yapmazlar. Ama size 'parayı kim buldu' dese hepiniz bilirsiniz. Rüşveti, torpili, mülakatı kim buldu, hepiniz adınız gibi biliyorsunuz. Hiç bilmeseniz aynaya bakarsınız.

"Bu kadar erdemsizi nereden buldunuz"

Kars'ın çocuklarına sorduğu soruyu soruyorum; Aras nehri nereden çıkmıştır? Çobana soruyorlar sayın milletvekili. Hiçbiriniz bilmiyorsunuz değil mi? AK Parti sizi milletvekili yaptı ama Kars'a gelsen çoban olamazsın. Bu kadar yolsuzluk yapan, bu kadar pudracı, şekerci nereden çıktınız? Hani siz erdemliler hareketiydiniz? Bu kadar erdemsizi nereden buldunuz?

Senin grup başkanvekilin kolunda 2 milyonluk saatle geziyor. Ne ile aldığını sordular, helal paramla aldım dedi. Sen helal paranla her gün trilyonluk takı takıyorsun da bu memleketin garibanına çoban olmak için niye torpil arıyorsun?"

Alp’in "Sizi Kars’a çoban yapmazlar" şeklindeki sözlerine AKP’li milletvekillerinin tepki göstermesi üzerine sözün geri almak yeniden söz aldı. Alp, "Sayın milletvekilleri, ben az önce AK Parti milletvekillerine çoban mülakatında sorulan soruyu sordum. Bilemezseniz sizi Kars'ta çoban yapmazlar dedim. Bu sözüm maksadını aşmıştır. Hepinizi çoban yaparlar."