Politika

CHP'li Demir, ODTÜ’de depremzede öğrencilerin barındığı yurtları anlattı: Tesisat ve rutubet sorunu olan binadaki 8 metrekare odalarda 3'er kişi kalıyor

15 Kasım 2023 16:53

CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir, ODTÜ’de depremzede öğrencilerin barınması için sağlanan yurtlardaki sorunlara dikkat çekerek “Sorunlarını anlatıp çözüm talep etmek için kapılarına giden öğrencilere ‘Depremzede olmasaydınız bu yurdu da bulamazdınız’ denilmiştir. Gençlerimize acıları üzerinden aşağılayıcı ifadeler kullanan görevlilerin bu tavrını kabul etmemiz mümkün değildir” dedi.

CHP Ankara Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Demir, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) depremzede öğrencilerin kaldığı yurtların durumuna ilişkin yazılı açıklama yaptı. Anka'nın aktardığına göre Demir’in açıklaması şöyle:

"Tesisat ve rutubet sorunu olan binadaki 8 metrekare odalarda 3'er kişi kalıyor"

“ODTÜ’de 2015’ten beri atıl halde bulunan bir misafirhane mevcut. Ülkemizde yaşanan deprem felaketinden sonra, bu misafirhane depremzede öğrenciler için geçici bir yurda dönüştürülerek kullanıma açıldı. Ve öğrencilerimize, ‘Merak etmeyin, bu yurt geçici. Yer açıldıkça sizi asıl yurtlara alacağız’ denilerek yalan söylendi. Sorunlar ise bugünden sonra başladı, zira bakımsız ve atıl halde bulunan bu bina, normal şartlarda yurt olmaya uygun değil. Tesisat ve rutubet sorunu olan binada, odalar başta tek kişilik olarak tasarlanmış ancak ‘yaptık oldu’ zihniyeti ile depremzede öğrencilerimiz, bu tek kişilik, 8 metrekare odalara üçer kişi sığdırılmaya çalışılmıştır.

“Tıkanmış duş giderleri, bozuk sifonlar patlayan su boruları..."

Odalardaki masalar ve dolaplar çıkartarak buldukları yere yatak atan yurt yönetimi, ‘Alın, işte burada kalın’ diyerek öğrencilerimizi kutu gibi havasız odalarda yaşamaya mahkûm etmiştir. Fakat sorunlar bununla da sınırlı değil; tıkanmış duş giderleri, bozuk sifonlar patlayan su boruları ve hijyen sorunu.

“Mezuniyet yasaklayan üniversite yönetimi, barınma krizine karşı üç maymunu oynuyor"

Sorunlarını anlatıp çözüm talep etmek için kapılarına giden öğrencilere ‘Depremzede olmasaydınız bu yurdu da bulamazdınız’ denilmiştir. Gençlerimize acıları üzerinden aşağılayıcı ifadeler kullanan görevlilerin bu tavrını kabul etmemiz mümkün değildir. Cumhurbaşkanı tarafından atanan rektör ise ODTÜ 13. Yurt öğrencilerinin bu direnişine karşı sessiz. İş, mezuniyet yasaklamaya gelince aslan kesilen üniversite yönetimi, öğrencilerin barınma krizine karşı üç maymunu oynuyor. Biz her alanda gençlerimizin hakkını savunmaya devam edeceğimizi buradan duyuruyoruz. ODTÜ yönetimini ve hükümet yetkililerini depremzede öğrencilerimizin yaşadığı sorunlara çözüm bulmak için göreve davet ediyoruz.”