Gündem

CHP, Yüzyılın Marşı prömiyerini yaptı; “Adım cumhuriyettir, hak, hukuk, adalettir, yolum, halka hizmettir”

29 Ekim 2023 10:53

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Cumhuriyetin 100. yıl dönümünde gerçekleştiği 100. Yıl Resepsiyonu’nda “Yüzyılın Marşı” adıyla Cumhuriyet’in 100. Yıl Marşı’nın prömiyeri yapıldı.

CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak CHP’nin önceki dönem genel başkanları Murat Karayalçın ve Hikmet Çetin ile birlikte parti yöneticileri ve belediye başkanlarının katıldığı 100. Yıl Resepsiyonu’nda ilk dinletisi yapılan marş için “Ulusumuza Cumhuriyet'imizin yüzüncü yıl onurunu yaşatacak, toplumda heyecan rüzgârı yaratacak ve klasik marşlar arasında yerini alacak olan 'Yüzyılın Marşı'  hayırlı olsun” ifadeleri kullanıldı.

“Cumhuriyetimizin 100. yılında halkımıza armağanımızdır”

Aysun Öner'in güçlü dizeleri ile Ekin Eti'nin bestesini yaptığı ve Cumhuriyet Halk Partisi’ne hediye ettiği marş, Cumhuriyet'in kazanımlarına saygı duruşu niteliğinde, toplumca özlenen değerlerin ortak bir yansıması olarak sunuldu.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 100. Yıl Marş prömiyerinin ardından söz yazarı Aysun Öner’e çiçek takdim ederek şaire şükranlarını sundu.

“Yüz yaşında bir civan”

Yüzyılın Marşı başlıklı eserin sözleri ise şu şekilde:

Kemale erdi yaşım
Göklere değdi başım
Güneşin bahçesinde
Yıldızlarla yoldaşım

Dağları aşmışız biz
Çağlayıp coşmuşuz biz
Kadın erkek elele
Çağları aşmışız biz

Adım cumhuriyettir
Hak, hukuk adalettir
Yolum halka hizmettir
Hak, hukuk, adalettir

Ümmettik millet olduk
Bu millette fert olduk
Karanlıkları yardık
Çağdaş bir devlet olduk

Cumhuriyet bize can
Yüz yaşında bir civan
Onu yüceltmek için
Gelsin ilimle irfan

Adım cumhuriyettir
Hak, hukuk, adalettir
Yolum, halka hizmettir
Hak, hukuk, adalettir

Yunus olduk el aldık
Pir Sultan'dan gül aldık
Nazım'la şaha kalkıp
Veysel ile yol aldık

Bayrakta hilal olduk
Şafakta al al olduk
Arşa kadar yükseldik
Mustafa Kemal olduk

Adım cumhuriyettir
Hak, hukuk, adalettir
Yolum halka hizmettir
Hak, hukuk, adalettir

Söz yazarı Aysun Öner kimdir?

Marşın söz yazarı Aysun Öner, öğretmen okulları ve konservatuvarlarda edebiyat öğretmenliği yaptı. Bilkent ve Başkent Üniversitelerinde öğretim görevlisi olarak Türk Dili Dersleri verdi. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunda yönetici konumunda görev yaptı. Öner’in Edebi Metinler Durmuş Öner'le birlikte Ders Kitabı, Bir Cumhuriyet Aydını Prof. Dr. Hüsnü Göksel Biyografisi, Besnili Bilge Mehmet Erdemoğlu Biyografisi, Yaşayan Sarı Saltık, Biyografisi, Hey Koca Yunus eseri ile Hacı Bektaş-ı Veli, Erenlerle Yola Çıkmak eseri mevcut.

Besteci Ekin Eti kimdir?

2003 yılında Hacettepe Üniversitesi Senfoni Orkestrası’nda meslek yaşamına başlayan marşın bestecisi Ekin Eti ise 2006-2016  yılları arasında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda, 2017-2019 yılları arasında İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrasında  görev yaptı. Ankara Devlet Tiyatrosu her yıl düzenlediği “Küçük Hanımlar, Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali” için “Sandalfon ile Müzik Yolculuğu” adlı  çocuk atölye çalışmasının koordinasyonunu üstlendi. Kasım 2012’de Ankara’da gerçekleştirilen, “Her Eve Müzik” adlı sosyal sorumluluk projesinde, proje önderi olarak görev aldı. İki yıl süreyle sanata erişim olanağı sınırlı çocuklarla çalıştı. Senfonik Eserler, Karadeniz Üçlemesi (2012), Aşık Veysel ‘İnsanlık Davası’ (2018), Yunus Emre ‘Aşk Olsun’ (2020), Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli ‘Erenlerle Yola Çıkmak’ (2021) adlı eserleri ile Kör Güvercinler (2002), Kanlı Düğün (2010), Mem ü Zin (2013), Ben ve Sen (2015), Annemin Son Çılgınlıkları (2016), Alice Harikalar Diyarında (2017), Yaşlı Kadının Ziyareti (2017), Anna Karenina  (2017) adlı tiyatroları ve Islık Dili Belgeseli (2017), Son Toplayıcılar (2019), 25 Litre (2019), Ruhun Doysun (2019) belgeselleri yayınlandı. Bestecinin çok sayıda film ve kısa filmleri ile ünlü isimlerle albüm çalışmaları mevcut.