Dünya

Çin Devlet Başkanı Cinping'den beş yıl aradan sonra Avrupa turu; Fransa, Macaristan ve Sırbistan'ı ziyaret edecek

Ziyaret, Çin'in AB ile ticaret savaşından kaçınmaya çalıştığı, blokta Pekin'e yönelik tutumların çok sayıda casusluk skandalı ve Çin'in Ukrayna'daki savaşta Rusya'ya devam eden desteğinin ardından sertleştiği bir dönemde gerçekleşiyor

04 Mayıs 2024 11:30

T24 Dış Haberler

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping önümüzdeki hafta beş yıl aradan sonra ilk kez Avrupa'yı ziyaret ederek Fransa, Macaristan ve Sırbistan'ı kapsayan bir tura çıkacak.

Ziyaret, Çin'in AB ile ticaret savaşından kaçınmaya çalıştığı, blokta Pekin'e yönelik tutumların çok sayıda casusluk skandalı ve Çin'in Ukrayna'daki savaşta Rusya'ya devam eden desteğinin ardından sertleştiği bir dönemde gerçekleşiyor.

Cinping'in ilk durağı Paris olacak. Pazartesi günü Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile görüşecek.

Cinping ayrıca Avrupa'daki en yakın müttefiklerinden biri olan Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ı da ziyaret edecek. Çin-Macaristan ilişkileri son yıllarda giderek daha yakın hale geldi. Şubat ayında Çin, Macaristan'a kolluk kuvvetleriyle ilişkilerini derinleştirmeyi teklif ederek zaten yakın olan ilişkilerini ekonomik alanın ötesine taşıdı ve diğer AB ülkelerinde endişeye yol açan bir güvenlik işbirliği anlaşmasına imza attı.

Macaristan halihazırda Huawei'nin Çin dışındaki en büyük üssü ve ülke yakında otomobil üreticisi BYD'nin Avrupa'daki ilk fabrikasına ev sahipliği yapacak.

Turun en sembolik durağı, ABD'nin Sırbistan'ın başkentindeki Çin Büyükelçiliğini bombalamasının 25. yıldönümünde Cinping'in Belgrad'a yapacağı ziyaret olacak.