Dünya

Çin Savunma Bakanı Li Shangfu ev hapsinde mi?

ABD hükümeti Shangfu'nun soruşturma altına alındığına inanıyor

15 Eylül 2023 09:41

T24 Dış Haberler

ABD'nin Japonya Büyükelçisi Rahm Emanuel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Çin Savunma Bakanı Li Shangfu'nun ev hapsine alınıp alınmadığını sorguladı. Shangfu, devlet konsey üyesinin iki haftadan fazla bir süredir kamuoyundan uzak kaldığını hatırlattı.

Rahm Emanuel, eski adı Twitter olan X'te yaptığı bir paylaşımda şunları yazdı:

"Savunma Bakanı Li Shangfu Savunma Bakanı Li Shangfu'dan 3 haftadır haber alınamıyor. Vietnam'a yaptığı geziye katılmadı. Şimdi de ev hapsine alındığı için Singapur Deniz Kuvvetleri Komutanı ile planlanan görüşmesine gelmedi???" 

Reuters'ın bildirdiğine göre, 65 yaşındaki Shangfu, geçen hafta Vietnam savunma liderleriyle yaptığı bir toplantıdan aniden çekildi. Shangfu en son 29 Ağustos'ta Pekin'de Afrika ülkeleriyle düzenlenen BRICS forumunda açılış konuşması yaparken görülmüştü.

The Washington Post: Yolsuzluk soruşturması altında

ABD merkezli The Washington Post gazetesi, Shangfu'nun yolsuzluk nedeniyle soruşturma altında olduğunu ve muhtemelen görevden alınacağını yazdı. 

Gazetenin haberine göre; Çinli bir yetkili Shangfu'nun görevden alınmasının yakın olduğunu, ancak bunun yolsuzluk değil "sağlık sorunları" nedeniyle olduğunu söyledi. Ancak gazeteye konuşan Çin savunma sanayii ile ilgili iki kişi, Shangfu'nun, askeri tedarik başkanı olarak önceki pozisyonuyla ilgili yolsuzluk suçlamalarıyla ilgili olduğu konusunda geniş bir fikir birliği olduğunu söyledi.

Financial Times'ın Perşembe günkü haberine göre de ABD'li yetkililer Shangfu'nun soruşturma altında olduğunu düşünüyor. Shangfu, görevden alınırsa, üç ay içinde bakanlık görevinden alınan ikinci devlet konseyi üyesi olacak.

Geleneksel olarak, Çinli yetkililer yolsuzluk ya da diğer disiplin suçları nedeniyle görevden alındıklarında Pekin bir neden belirtmekten kaçınır ve onaylanması aylar hatta yıllar alabilir.

Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang da uzun bir süre kamuoyunun gözünden uzak kaldıktan sonra Temmuz ayında nedeni açıklanmadan görevden alınmıştı. Son aylarda Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun (PLA) elit Roket Gücü'nün liderliğinde sarsılmalar yaşanıyor. Shangfu gibi Qin de Çin'in sıradan bir bakandan daha yüksek rütbeli bir kabine pozisyonu olan beş devlet konsey üyesinden biriydi.

Singapur toplantısına katılmadı

Eski ABD Başkanı Barack Obama'nın özel kalem müdürü olarak görev yapan Rahm Emanuel'in son paylaşımında bahsettiği Singapur toplantısı, Singapur Donanması'ndan Tuğamiral Sean Wat'ın 4-9 Eylül tarihleri arasında Çin'e yaptığı ziyaretin bir parçasıydı. 

Singapur Savunma Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan açıklamaya göre Wat, Çin Deniz Kuvvetleri Komutanı Dong Jun ve diğer Deniz Kuvvetleri liderleriyle bir araya geldi. Konu hakkında bilgi sahibi iki kaynak Wat'ın Shangfu ile de görüşmesinin beklendiğini söyledi.

Planlar hakkında doğrudan bilgi sahibi olan kaynaklardan biri, Wat'ın 5 Eylül'de Pekin'de Shangfu ile görüşmesinin planlandığını ancak "bunun gerçekleşmediğini" söyledi.

"Yolsuzlukları bildirin" çağrısında bulunmuştu

Shangfu, Mart ayında mevcut görevine atanmadan önce ordunun satın alma biriminin başında bulunuyordu. Temmuz ayında yayımladığı bir bildiride birim ihale sürecini "temizlemek" istediğini söyledi ve halkı 2017'ye kadar uzanan usulsüzlükleri bildirmeye davet etti.

Shingfu'nun kamuoyu önüne çıkmaması, Rusya'nın en büyük silah ihracatçısı Rosoboronexport'tan silah satın aldığı için 2018 yılında kendisine uygulanan yaptırımları kaldırmayı reddeden ABD tarafından özellikle yakından izleniyor. Öte yandan Çinli yetkililer iki tarafın orduları arasında daha iyi görüşmeler yapılabilmesi için bu yaptırımların kaldırılmasını istediklerini defalarca dile getirdi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Haziran ayında Singapur'da düzenlenen bir savunma konferansı sırasında Shingfu ile görüşme girişiminde bulunmuş ancak görüşme, el sıkışmanın ötesine geçememişti.