Dünya

Cinsel istismar çetesi Gabonlu çocuk futbolcuları nasıl hedef aldı?

İsminin gizli kalmasını isteyen bir mağdur, gençliğinde 17 yaş altı Gabon futbol kampında başına gelenleri BBC'ye anlattı.

02 Ekim 2023 11:53

T24 Dış Haber

Orta Afrika ülkesi Gabon'da cinsel istismar iddiaları 1990'lı yılların başına kadar uzanıyor.

İsminin gizli kalmasını isteyen bir mağdur, gençliğinde 17 yaş altı futbol kampında başına gelenleri BBC'ye anlattı. Kendisinin ve en yakın arkadaşının gece yarısı uyandırılıp kırmızı ışıklı ve çıplak adamlarla dolu bir odaya götürüldüğünü söyledi.

"Bana ve arkadaşıma dokunmaya başladılar, anlamadım. Dua etmeye başladım. Dışarı çıkmak istedim ama kapı kilitliydi. Beni yakalayıp yere attılar. İki güvenlik görevlisi vardı. Sanki hazırlık yapıyorlarmış gibi" dedi. 
 
"Bana bir daha asla oynamak için seçilmeyeceğimi ve olanları herhangi biriyle konuşmaya cesaret edersem ailemin öldürüleceğini söylediler."
 
2019'da eski Gabon milli takımı oyuncusu Parfait Ndong, kendi akademisi Jardin de futbol au Gabon'u kurmak için ülkesine döndü. Adına 45 kez forma giyen ve Avrupa'da muhteşem bir futbol kariyerine sahip olan Ndong, Gabon futbolunda saygın bir isim. Durumu öğrenince yetkililere haber verdiğini söyledi.

BBC'ye "Mümkün olan tüm adımları attım" dedi ve lig başkanı, ulusal futbol federasyonu başkanı ve dönemin spor bakanıyla görüştüğünü ekledi.

Bu çabaların göz ardı edilmesinin ardından yerel medyaya yöneldiğini söyledi: "Kimse söyleyeceklerimi duymak istemedi."

En zarar verici iddiaların merkezinde, yaygın olarak "Capello" olarak bilinen Patrick Assoumou Eyi vardı. Yıllarca Gabon ulusal gençlik takımlarının baş antrenörlüğünü yaptı. Capello'nun ayrıca Gabon adına kimin oynayacağına karar verme yetkisi vardı.

Ndong, "Temelde bir tanrı konumundaydı çünkü herkes onu putlaştırıyordu. Eğitim merkezlerinden ve akademilerden sorumluydu" dedi.

Aralık 2021'de FIFA'nın bağımsız etik kurulu, Capello'nun işlediği iddia edilen cinsel istismar raporlarına ilişkin ön soruşturma işlemlerini başlattı ve onu futbolla ilgili tüm faaliyetlerden uzaklaştırdı. Bu soruşturma Fegafoot'un yeni kurulan etik komitesi tarafından yürütüldü ve Mayıs 2022'de FIFA'nın soruşturma odası ön soruşturmayı resmileştirdi. 

Capello, genç oyuncuları istismar etme suçlamalarını kabul etti ve cezayı bekleyene kadar cezaevinde kalmaya devam edecek. Tutuklanan diğer antrenörler ise kendilerine yöneltilen iddiaları reddediyor.