Medya

Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun, gazetede deprem yaratan tartışmalara yanıt verdi: Gazeteye hakim olmak, onun gücünden faydalanmak istiyorlar

17 Haziran 2023 08:29

Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu ile iplerin kopmasına kadar giden, "Cumhuriyet'te para karşılığı manipülatif haber" iddiası hakkında tartışmalar sürerken Cumhuriyet gazetesinin sahibi konumundaki Cumhuriyet Vakfı’nın başkanı Alev Coşkun, gazetenin içindeki bir grubun Cumhuriyet'i "ele geçirme hareketi yürüttüğünü" ifade etti.

Cumhuriyet gazetesiyle ilgili tartışmalar hakkında bir yazı kaleme alan Coşkun, gazetenin içindeki bu grubun, "en güvenilir gazeteye egemen olmak, onun etkisinden ve gücünden yararlanmak, bu gücü kullanmak ve ayrıcalığını elde etmek istediğini" öne sürdü. 

"Bu hareketin de kuşkusuz bir başı var, grubun unsurları var. Bu konuyu kişiselleştirmemek için isimlere girmiyorum" ifadelerini kullanan Coşkun, daha sonra üç vakıf yönetim kurulu üyesinin kendisinin vakıf başkanlığından istifasını istediğine dikkati çekti. Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Turan Karakaş, Birol Başaran ve Barış Doster, bu hafta yaptıkları açıklamada Coşkun'un e-ticaret yasası karşıtı parayla haber yayımlanmasını onayladığını ve üstünün örtülmesini istediği iddia ederek, istifa çağrısında bulundu. 

22 Mayıs 2023'te vakıf yönetim kurulu toplantısında güvenoyu oylaması yapıldığını ve ilk başta 12 üyenin 9'unun oyunu aldığını söyleyen Coşkun, daha sonra üç üyenin de kendisine güvenoyu verdiğini belirtti. Coşkun, bu üç üyenin, "Karmaşa yaratarak kamuoyunu harekete geçirmek, üzerinde kamuoyu baskısı uygulamak istediğini" söyledi. Coşkun ayrıca, "Okuyucularımız, CUMOK’lar, yazarlarımızın büyük çoğunluğu bu kadar kritik bir dönemde gazetenin başından ayrılmamın doğru olmadığını belirtiyorlar" dedi.

"Cumhuriyet iddia edilen konuda bir özel haber yapmamıştır"

Coşkun, "Cumhuriyet'te para karşılığı manipülatif haber" iddiasıyla ilgili de şu satırları kaleme aldı:

"İkinci konu e-ticaret yasası Meclis’te konuşulurken özel haber yapıldığı, bu konuda ilan için bir şirketten 500.000 lira alındığıdır. Öncelikle belirtmeliyim ki söz konusu edilen olay, gazete yönetimince değerlendirilmiş ve ticari yönden de herhangi bir işlem gerçekleşmemiştir. 

Cumhuriyet gazetesi, iddia edildiği gibi, bu konuda hiçbir özel haber yapmamıştır. Konu dünkü gazetede (16.6.2023) “arşivler yalanı çürütüyor” başlığıyla şöyle verildi: 

“Cumhuriyet gazetesine karşı son günlerde yürütülen yoğun saldırıların odak noktası olan e-ticaret yasasına ilişkin eleştirel haberlerin benzerleri, aynı dönemde iktidar yanlısı yayın organları dahil birçok gazete ve internet haber sitelerinde yayımlandı.” 

Cumhuriyet gazetesini çeşitli ortamlarda karalamaya, suçlamaya çalışan bu grup, yine savcılığa başvurarak savcılık tarafından kovuşturma açılsın istedi. Cumhuriyet başsavcılığı herhangi bir suç oluşmadığı için kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verdi.

Tüm yapılan hareketler ortada kaldı."

Coşkun ayrıca, "gazetenin tüm birimlerine egemen olmak isteyen grubun" Üsküdar Üniversitesi’ne, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından rektör atanan bir kişiyle yapılan söyleşiyi yayımlamasını engellediğini ifade etti. Coşkun, şöyle dedi: 

"Said Nursi platformu ve Said Nursi kürsüsüne sahip olan bir üniversitenin rektörü kim olursa olsun onun söyleşisi Cumhuriyet gazetesinde yer alamazdı. ADD tarafından 2022 yılının Atatürkçüsü seçilen, Atatürk hakkında 20’ye yakın kitap yazan Alev Coşkun zaten buna izin veremezdi. Ancak bu hareket bana karşı yapılan girişimlerin bir anda üst düzeye taşınmasının nedeni oldu. Düğmeye basıldı."