Gündem

DEDAŞ, 6 ilde eylem yapan 200 işçiyi çıkardı

21 Temmuz 2023 22:50

Ücretlerinin yükseltilmesi ve sendikalı olmalarının engellenmemesi amacıyla 6 ilde eylem yapan DEDAŞ işçileri işten çıkarıldı. Eylem sonrası yaklaşık 200 işçinin işine son verildi.

Dicle Elektrik Dağıtım Şirketi (DEDAŞ) bünyesindeki işçiler düşük ücret, sendika haklarının engellenmesi, promosyonlarına el konulması, mesai ücretlerinin ödenmemesi gibi sorunlarla karşı karşıya olduklarını duyurarak bugün Urfa, Batman, Mardin, Diyarbakır, Siirt ve Şırnak'ta eş zamanlı iş bırakma eylemi gerçekleştirdiler.

Eylem sonrası bugün akşam saatlerinde 6 ilde 200 işçinin işine son verildi.

Duvar'dan Fatma Keber'in yaptığı habere göre; Urfa'da işyerine çağrılan 30 işçiden iş akitlerinin sonlandığına dair imza atmaları istendi. İmzalatılmak istenen kâğıtta işe son verme gerekçesi olarak eylem gösterildi.

Ferit Şenyaşar'ı alkışlayan işçiler işten çıkarıldı

Öte yandan Urfa'daki eyleme Yeşil Sol Parti Milletvekili Ferit Şenyaşar destek ziyaretinde bulunmuştu. İşten çıkarmalara ilişkin ulaştığımız işçiler, Urfa'da işlerine son verilen personelin, Şenyaşar konuştuğu sırada onu dinleyip alkışlayan işçiler olduğunu aktardı.

İşten çıkarılan bir işçi imzalamaları istenilen evrakların eylemlerden dolayı olduğunu belirterek şu sözlerle tepki gösterdi:

"Bize imzalatmak istedikleri evrakta eylemlerden dolayı iş akdimizin feshedildiği yazıyordu. Yöneticilerin yanına gittik dedik ki, "neden bunu böyle yaptınız?' Diyor ki 'vekil geldi bizim kurumu karalıyordu siz de ona alkış çalıyordunuz. Bunu evraka yazmadılar bunu yüzümüze söylediler. Çünkü haksızlar biliyorlar. Bizim ne suçumuz var? Kendi aleyhimize kötü bir şey yapar mıyız, akla mantığa sığar mı böyle bir şey" 

6 ilde şimdiye kadar 200'e yakın işçinin aranarak insan kaynakları müdürlüğüne gelip evraklarını imzalamaları istendi.

Diyarbakır'da işten çıkarılan bir DEDAŞ işçisi: Mesai saatim değilken işten çıkarıldım

Diyarbakır'da işten çıkarılan bir DEDAŞ işçisi şimdiye kadar yaklaşık 30 mesai arkadaşının işten çıkarıldığını, gerekçe olarak eylemin sunulduğunu söyledi. Kendisinin de çağırılarak bir yazı imzalatılmak istediğini anlatan işçi şunları söyledi:

"Ben de imzalamadım, okumadım bile. Hatta benim bugün mesaim yoktu orada yazılan maddelerine göre okuyan arkadaşlarım söyledi, mesai saatinde işe çıkmamak şeklinde madde varmış. Ben de benim gibi birçok arkadaşımızın da mesaisi yoktu. Ona rağmen bizlerin hemen işine son verdiler. Zaten belgeyi gösteriyorlar gel imza at diyorlar. Öyle kafalarına göre herkesi çıkardılar ama biz vazgeçmiyoruz Pazartesi de devam edeceğiz."

Siirt'ten ulaştığımız bir işçi de Urfa ve Diyarbakır'daki gibi büyük eylemeler yapmadıklarını ancak bu iki kentte başlayan işten çıkarmaların kendilerine de ulaştığını belirtti. Siirt'te de pek çok kişinin imza atmaları için çağrıldığını söyleyen işçi "Şu an kaba olarak söyleyeyim tam net değil ama 50 kişi grubumuza atmış, sıkıntı var Siirt'te diye. Ama daha netlik yok Siirt'te bekliyoruz" diye konuştu.

Urfa'da işçi sözcüsü: İşten çıkarmalar Pazartesi de devam edecek

Urfa'daki işçilerin sözcüsü pazartesi günü işten çıkarılanların sayısının netleşeceğini belirterek şunları söyledi:

"Çıkışlar şu an devam ediyor. İmzalamayan arkadaşlarımız da var. Ama bütün 6 il ile bağlantıdayız. 6 ilde 200 arkadaşımız işten çıkarıldı. Arkadaşlarımız aranıp imzaya çağırılıyor. Bu aramaların pazartesi de devam edeceği belirtildi"

İşçiler eylemlerini sürdürecekleri ve haklarını aramaktan vazgeçmeyeceklerini söyledi.