Gündem

Deneye Hayır Derneği: Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği, himayesi altındaki 24 köpeği kendi eliyle bir deneysel çalışmaya vermiş!

03 Aralık 2022 13:51

Deneye Hayır Derneği, yaptığı araştırmalar sonucunda 2008 yılında Konya Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı’nda yapılan bir doktora tezinin deneyi için 24 köpeğin, Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği’ne ait barınaktan aldığını saptadı.

Dernek tarafından yapılan yazılı açıklamada;  "sağlıklı hayvanların doku ve kemiklerinin kesildiği bu çalışmanın sonucunda birkaç yüzyıldır bilinen 'postoperatif ağrı ve stresin azaltılmasında analjeziklerin işe yaradığı" sonucuna varıldığı belirtildi. 
 
Açıklamada, deneyde kullanılan köpeklerin alındığı barınağın sahibi dernek kınanırken, "Akademik yükselme için yapılan tekrar deneylere daima karşı olduğumuzu belirttik ve gerek yayınlarımızda gerekse TBMM’ye sunduğumuz dosyalarda eğitimde canlı hayvan kullanımının yasaklanması talebimizi ilettik" hatırlatması da yapıldı. 
 
Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
 
"Dernek olarak sokak ve bakımevlerindeki hayvanların deneysel ve bilimsel çalışmalarda kullanımına ilişkin bilgilere ulaşmak için Ulusal Tez Merkezi’nde rutin olarak taramalar yapıyoruz.

Yaptığımız taramalardan birinde, 2008 yılında Konya Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı’nda yapılan bir doktora tezini inceledik.

Tez numarası 224778 olan bu deneysel çalışmanın konusu: 'Köpeklerde laparatomi ve osteotomi operasyonları sonrası oluşan postoperatif ağrı ve tedavisinin deneysel olarak araştırılması'

Bu doktora tezi için Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği’ne ait barınaktan 24 köpek alındığı, hayvanların SAĞLIKLI olduğu ve rastgele seçildiği, hayvan ambulansı ile Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Kliniğine getirildiği belirtilmektedir.

Getirilen hayvanlar 4 gruba ayrılarak, 2 gruba (12 köpek) karın bölgesinden laparotomi yapılmış, diğer 2 gruba da (12 köpek) sol ön bacaklarından kesi ile kemiğe ulaşılarak testere tel ile kemikleri kesilmiştir. Kasten doku ve kemik hasarı oluşturulan hayvanların operasyon bölgeleri o şekilde kapatılarak bandaja alınmıştır.

Her ikili gruptan birindeki 6 hayvana operasyon sonrası ağrı kesici verilmemiş, ağrı kesici verilen grupla verilmeyen grubun kan örnekleri toplanmış, stres hormonları incelenmiş, ağrı skalaları izlenmiştir.

Ve sağlıklı hayvanların doku ve kemiklerinin kesildiği bu çalışmanın sonucunda da, birkaç yüzyıldır bilinen “postoperatif ağrı ve stresin azaltılmasında analjeziklerin işe yaradığı” sonucuna varılmıştır.

Akademik yükselme için yapılan tekrar deneylere daima karşı olduğumuzu belirttik ve gerek yayınlarımızda gerekse TBMM’ye sunduğumuz dosyalarda eğitimde canlı hayvan kullanımının yasaklanması talebimizi ilettik.

Ancak bu tezde en çok canımızı sıkan şey, hayvanları koruma alanında faaliyet gösteren bir sivil toplum örgütünün kendi vicdan, bakım ve himayesi altındaki hayvanları kendi eliyle bir deneysel çalışmaya verebilmesidir.

Hayvan hakları mücadelesine tamamen aykırı, hayvan koruma hareketinin onuruna yakışmayan bu davranıştan dolayı söz konusu derneği kınıyoruz."