Gündem

Deprem Komisyonu Üyesi İyi Partili Öztürk’ten YSK kararına tepki: Bölgede şartlar uygun değil, parmak boyası mutlaka kullanılmalı

09 Mart 2023 19:26

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçimlerde parmak boyası kullanılmayacağı kararına yönelik, İyi Parti’den tepki geldi. TBMM Deprem Araştırma Komisyonu’nun İyi Partili üyesi Yasin Öztürk, “Tüm yurtta olmuyorsa bile en azından deprem bölgesinde kullanılmalı. Çünkü güvenli bir seçim için şartlar uygun değil. Bunu YSK üyelerinin de düşündüğünü biliyorum” dedi.

 Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından TBMM’de depremi araştırmak üzere kurulan komisyonun İyi Partili üyesi Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, seçimlere üç ay kala yaşanan depremin sonucu itibariyle seçim güvenliğine zarar verdiğine dikkat çekti. Anayasanın 79’uncu maddesine göre YSK’nın seçimin başlamasından bitimine kadar seçimi düzen içinde yönetme ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma görevi bulunduğuna dikkat çekti.

Yasin Öztürk 

Seçimden sonra da bütün şikayet ve itirazlarla ilgili YSK’nın görevlerinin bulunduğunu kaydeden Öztürk, şöyle konuştu:  

 "Seçmen kütüklerinin oluşmasında engeller var"

 “11 ilimiz depremden doğrudan etkilendi. İçişleri Bakanlığı, depremzedelerle ilgili gittikleri illerde nüfus idarelerinin dışında e-devlet üzerinden nakil yapılabileceği konusunda açıklama yaptı ancak bu yeterli değil. İnsanlar bölgede çadır kentlerde yaşıyor, ikametgahlar ortadan kalktı. Böyle bir ortamda seçimin daha güvenli ve daha adil olabilmesi için birtakım önlemler alınması gerekiyor. Bölgede yaptığımız incelemeler sonucunda adreslerin oluşması, seçmen kütüklerinin sağlıklı bir şekilde oluşturulmasının önünde birtakım engeller bulunduğunu ve neredeyse mümkün olmadığını gördük. Bu sebep bile parmak boyasının kullanılması için yeterli bir gerekçedir.

 "YSK, şaibeyi ortadan kaldırmalı"

 Türkiye genelinde parmak boyasının kullanılması gerektiğini düşünüyoruz ama olmuyorsa bile en azından deprem bölgesi için uygulanmalıdır. Parmak boyası 2009 yılında insan hakları gerekçe gösterilerek kaldırılmıştı. Ancak yaşadığımız bu mücbir sebebiyle bu seçimde kullanılabilir. Tartışmaların daha da artmaması ve sağlıklı ve güvenlikli bir seçim için YSK’yı göreve davet ediyoruz. YSK, şaibeyi ortadan kaldırmak için parmak boyası kararını almalıdır.”

TIKLAYIN | YSK'dan 'parmak boyası' kararı: "Yasal düzenleme yapılmalı, 14 Mayıs'ta kullanılmayacak"